Řidiči, kterým se podařilo dostat až na odstavná parkoviště na Rozvadově, stáli ve frontě na antigenní testy. V ní bylo hodinu před pondělním polednem 800 až 1000 lidí. Na hranicích přitom měli k dispozici jeden odběrový stan s tříčlenným týmem.

„Počítali jsme jen s pendlery, řidiči kamionů nás zaskočili. Odpoledne by měl dorazit ještě jeden odběrový tým,“ uvedl pracovník odběrového centra. Od nedělního rána do včerejších 11 hodin tady provedli zhruba 750 odběrů.

Náročné podmínky

Práci odběrového týmu ztěžuje počasí a zdržuje složitá administrativa. „Musíme stan neustále vyhřívat, když klesne teplota, komplikovalo by to rozbory vzorů,“ uvedl pracovník.

Jeden člověk odebírá vzorky a dvě sestry vypisují lejstra. To zabere dost času, navíc se vše zdržuje kvůli obtížné komunikaci se zahraničními řidiči.

Fronty narůstají

Hodinu před pondělním polednem stály a popojížděly kamiony zhruba od parkoviště ve Svaté Kateřině, které je vzdálené 7 km od hranice. Už za hodinu fronta tiráků narostla o zhruba jeden kilometr, a stále přijížděly další vozy. Odstavná parkoviště byla v té době na Rozvadově plná.

Kontrola v Německu 3 km od hranice

Němci kontrolují všechna auta až na svém území ve vzdálenosti asi tří kilometrů od hranic. „Dálnice je tam přehrazena a všechny vozy musí projíždět přes dálniční parkoviště,“ popsal řidič holandského kamionu.

Z Rozvadova směrem k německému kontrolnímu stanovišti se už žádné fronty netvořily. Každý řidič, který z Česka odjížděl, už musel mít negativní test, buď z odběrového stanu v Rozvadově, nebo z jiného místa v Česku.

VIDEO: Několikakilometrová kolona kamionů u hraničního přechodu Rozvadov. 

Video
Video se připravuje ...

Několikakilometrová kolona kamionů u hraničního přechodu Rozvadov. (15. 2. 2021) Zbyněk Schnapka

Fotogalerie
16 fotografií