Masopust neboli fašank je lidová slavnost, která symbolizuje konec zimy a příchod velikonoc. „Je to období karnevalů a masopustních průvodů v kostýmech, ale letos nemůžeme tyto oblíbené akce uspořádat. Proto bychom chtěli děti motivovat, aby si oblékly pestrobarevné kostýmy,“ uvedla hlavní organizátorka letošní akce Marie Janíková z lužáneckého pracoviště Lidická.

Video
Video se připravuje ...

Fašank v roce 2019 v Brně. Markéta Malá

Hledání čertů a králíků

Masopust býval obdobím plným veselí, tance, zpěvu. Lidé se snažili zapomenout na pošmourné období zimy. Pedagogy z krajského školského zařízení SVČ Lužánky proto napadlo, že Brňanům zpříjemní i současnou ponurou dobu. „Na šesti lužáneckých pracovištích dostanou rodiny s dětmi, které přijdou v úterý 16. února v kostýmech a maskách, sladkou i tradiční masopustní odměnu,“ říká mluvčí Kristýna Kolibová.

Také další dny budou mít Brňané o zábavu postaráno. Středisko volného času naplánovalo pro rodiny s dětmi desítky zábavných tras s úkoly po celém Brně. Zájemci je najdou v brněnských ulicích, parcích, lesích i v okolí města. „Jsou připravené interaktivní trasy s úkoly a šiframi, tematické stezky třeba s naukou o první pomoci, s poznáváním hodin, brněnských zákoutí, hledáním čertů nebo králíků Karlů,“ upřesňuje mluvčí.