Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocnice na Královéhradecku jsou na hraně kapacit. Ředitelé vyzvali lidi k omezení kontaktů

Autor: ČTK - 
15. února 2021
15:10

Ředitelé nemocnic v Královéhradeckém kraji vyzývají veřejnost k dodržování všech nařízení a hygienických opatření. Lidé by měli omezit své sociální kontakty na minimum a vyhýbat se setkávání většího množství lidí. Situace v nemocnicích v kraji je kvůli několik týdnů trvajícímu náporu pacientů s onemocněním covid-19, kteří vyžadují hospitalizaci, kritická. Kapacity nemocnic v regionu jsou podle nich na hranici možností. O pacienty s covidem v kraji pečují státní Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové, pět krajských nemocnic a soukromá ve Vrchlabí.

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji bylo dnes dopoledne hospitalizovaných přibližně 625 pacientů s covidem-19, z nichž asi 130 vyžadovalo intenzivní péči.

 „Příliv pacientů neustává a naše nemocnice jsou výrazně přetížené. Zajištění péče o všechny akutní případy a také o pacienty s covid-19 je možné jen díky obrovskému nasazení všech zaměstnanců nemocnic. Možnosti otevírání dalších oddělení jsou již velmi omezené a zajištění péče o pacienty je v některých dnech možné již jen díky transportům pacientů do jiných regionů. Vyhlídky na nejbližší týdny nejsou optimistické,“ uvedli zástupci nemocnic ve svém prohlášení.

Nemocnice vyzývají k dodržování opatření

Upozorňují na to, že těžký průběh nemoci se již netýká jen seniorů, ale mnohdy dopadá i na daleko mladší lidi.

„A i ti jen s obtížemi překonávají kritický stav a někdy ho ani přes veškeré naše úsilí nezvládnou. Děláme pro všechny nemocné v našich nemocnicích, ať již s covid-19, či jinými závažnými chorobami maximum možného. Neztěžujte to, prosím, nám ani našim nemocným svým neuváženým chováním. I Vy se můžete ocitnout mezi nimi,“ stojí ve výzvě, ke které se připojili ředitelé FN Hradec Králové, krajských nemocnic v Náchodě, Jičíně, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou a Dvoře Králové a Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Video  „Je to na krajích. Když bude vakcína, můžeme i v jižních Čechách očkovat jak v Izraeli,“ říká Kuba.  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Péči komplikuje i nedostatek zdravotníků

V krajských nemocnicích bylo dnes hospitalizováno zhruba 380 pacientů s covidem, 63 z nich na intenzivních lůžkách. „Aktuální stav na lůžkách v našich nemocnicích v tuto chvíli je 38 volných standardních lůžek a dvě intenzivní. Včetně následné péče tak máme momentálně hospitalizováno okolo 380 pacientů s koronavirem,“ uvedla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

„Situace je mimořádně náročná, nemocnici se během víkendu podařilo otevřít další oddělení pro covid-19 pozitivní pacienty, problémem je i nadále vysoký počet v práci nepřítomných zdravotníků,“ řekl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. 

FN Hradec Králové pokračuje v testování veřejnosti antigenními testy a provádí také PCR testování, například v neděli bylo vyšetřeno téměř 500 vzorků, z toho bylo více než 150 pozitivních. „I nadále pokračuje očkování proti covid-19. Očkovací centrum FN HK podalo od začátku ledna zhruba deset tisíc dávek vakcín, více než tři tisíce lidí již dostaly druhou dávku vakcíny,“ uvedl Sochor.

Podle pondělních údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) měly nemocnice v kraji v neděli volných zhruba 15 procent ze 123 lůžek s umělou plicní ventilací, o šest procent méně než před týdnem. Na odděleních JIP a ARO měly tuto neděli nemocnice v kraji 230 lůžek, volných bylo okolo 12 procent, o čtyři procenta méně než před týdnem. Standardních lůžek s kyslíkem bylo v neděli 14. února z 1278 volných asi deset procent, o jedno procento více než před týdnem, vyplynulo z údajů ÚZIS.

Více o kapacitě lůžek v nemocnicích čtěte ZDE >>>

e.lesanova ( 15. února 2021 17:48 )

Kolik im.becilů z Chcípl pes kdy šlo pomáhat do nemocnic?? Stejně jako neschopná, užvaněná opozice či Senát...to jsou opravdu ti praví, kteří by měli mít právo osočovat vládu...To je stále na bázi hlupáků "co nevidím, to neexistuje"...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa