Na místo vyrazili policisté z pohotovostní motorizované jednotky (PMJ) v pátek krátce před jedenáctou hodinou. Dcera muže, který vše nahlásil policistům, se nacházela v bytě v Křižíkově ulici v Praze 8. 

Video
Video se připravuje ...

Policisté zachránili v Karlíně 30letou ženu. Do bytu se dostali pomocí hydrauliky. Policie České republiky

Policisté na ženu prvně zazvonili, poté zaklepali, nikdo ale nereagoval. V bytě byly slyšet pouze rány. "Pejáci" byli nuceni zakročit. Porotože dveře byly bezpečnostní, použili k jejich otevření hydrauliku. Díky tomu se do bytu dostali během pár vteřin. 

 „Ve chvíli, kdy jsme dorazili na místo, jsme zjistili, že se jedná o život ohrožující stav osoby, která byla v bytě. Díky vybavení jsme schopní se dostat do bytu sami, nemusíme čekat na další složku, která by nám přijela otevřít,“ řekl Blesku velitel PMJ Josef Jeřábek, který na místě zasahoval, s tím, že to je v případě život ohrožujících stavů velmi důležité, protože jde často o vteřiny. 

„Máme ve vozidle veškeré prostředky k násilnému otevírání dveří, berandilo, páčidlo, sekeru s kladivem i hydrauliku,“ popsal. V případě 30leté ženy policisté použili právě hydrauliku. „Záleží na odolnosti dveří, dopředu přesně nevíme, před jakými stojíme. Ve chvíli, kdy jsou to dobré bezpečnostní dveře, je namístě použít hydrauliku. S beranidlem by to dlouho trvalo nebo by se to taky nemuselo vůbec podařit. Co se týče obsluhy, používáme manuální pumpu, jeden obsluhuje pumpu, druhý používá hydrauliku,“ uvedl Jeřábek.

Díky své technice jsou policisté z PMJ schopni se přes zavřené dveře dostat do bytu během pár vteřin, někdy to ale může být v řádu i několika minut. Vše záleží na typu dveří.

 

Epileptický záchvat?

Když se policisté dostali dovnitř, uviděli ženu ležet na zemi, nejspíš byla po epileptickém záchvatu. "Policisté ženě vytáhli z dutiny ústní vlasy, které se jí dovnitř dostaly s největší pravděpodobností během záchvatu, a ihned na místo zavolali záchranku," uvedla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Kvůli vážnému stavu byla třicetiletá žena předána do péče záchranářům. 

Kromě prostředků potřebných k otevírání dveří se v autě vyskytuje i defibrilátor pro poskytnutí první pomoci. „V našich podmínkách se to vyplácí, od října 2020, kdy máme auta, jsme takto násilně vstupovali už desetkrát,“ dodal Jeřábek. 

Fotogalerie
28 fotografií