Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Deset mrtvých bezdomovců v Praze. „Spacák nestačí, otevřete hotely,“ vyzývají aktivisté politiky

Autor: jza - 
15. února 2021
12:50

Před budovou pražského magistrátu se v pondělí sešel happening několika organizací, které se snaží řešit problémy lidí bez domova. Aktivisté upozorňují na to, že za časů koronaviru podstatně ubylo míst, kam se mohou bezdomovci alespoň na chvíli schovat. V sousedství magistrátu je například městská knihovna, která je dlouhodobě uzavřená, ale kde často lidé bez domova našli alespoň na chvíli střechu nad hlavou. Praha už některé hostely nebo hotely takto otevřela a všechny se rychle naplnily.

Lidé se tu sešli s heslem „Spacáky nestačí, otevřete hotely!“, a stejný transparent pověsili i na dveře magistrátu. Před vchodem do úřadu tu také vyrostlo několik stanů, které mají symbolizovat podmínky, v nichž bezdomovci žijí. Stály na nich vzkazy jako „Dobrej camping je špatnej domov“ nebo „Neměl bych být standard“.

Ve svém prohlášení aktivisté upozorňují, že kromě covidu hrozí lidem na ulici i riziko podchlazení a omrzlin, během letošní zimy už zemřelo jen v Praze více než deset lidí bez domova. „V dnešní době je pro ně také těžší získat prostředky k obživě, jsou tedy mnohem závislejší na pomoci různých organizací. Obracíme se na vás s výzvou – otevřete hotely a hostely, které dnes zejí prázdnotou!“ stojí v prohlášení aktivistů.

Inspirujte se Prahou, nabádají

Jejich výzva nemíří vlastně ani tolik na pražské radní jako na politiky ze zbytku země. Praha už během loňské epidemie několik hostelů nebo hotelů pro lidi bez domova otevřela a aktivisté volají po tom, aby se tím inspirovala i další města. V Praze naposledy v pátek otevřela dveře lidem bez domova další ubytovna v Holešovicích pro 78 lidí, která funguje celodenně.

Otevřeno po celý den

Akci přišla podpořit i radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). Upozornila na to, že stále fungují čtyři hostely z první vlny pandemie a měly by fungovat minimálně do poloviny letošního roku. Johnová také poznamenala, že jí přijde poměrně nesmyslný systém, který je v celém Česku nastaven již roky, kdy azylová centra fungují vlastně pouze přes noc a ráno je musí lidé bez domova zase opustit.

Před pražským magistrátem se 15. února 2021 uskutečnil happening Spacáky nestačí, otevřete hotely! Organizátoři upozorňovali na situaci lidí žijících na ulici a možnou pomoc v podobě zřízení takzvaných humanitárních hotelů. Před pražským magistrátem se 15. února 2021 uskutečnil happening Spacáky nestačí, otevřete hotely! Organizátoři upozorňovali na situaci lidí žijících na ulici a možnou pomoc v podobě zřízení takzvaných humanitárních hotelů. | CNC/Jan Zázvorka

Proto teď mohou právě v Holešovicích lidé zůstat celý den. „Je to krátkodobá věc, která pomůže lidem přežít, ale ne dlouhodobě důstojně žít,“ podotkla. Dlouhodobě může podle ní pomoci lidem bez domova hlavně rozvoj sociálního bydlení. „Je především potřeba zajistit cenově dostupné bydlení a pomoci lidem na ulici, aby mohli bydlet důstojně,“ dodala radní Johnová.

Na akci mluvil také radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti), který měl na starost právě pronájem hotelů. Poznamenal, že Praha byla vlastně jediné město v celém Česku, které se vydalo touto cestou. Inspirací byl například Londýn nebo Lisabon.

Několika lidem to už změnilo život

Teď mají tyto hotely kapacitu zhruba 270 lidí. Za úspěch považuje, že se celkem třinácti lidem díky této akci podařilo změnit život. „Našli si bydlení, našli si práci,“ doplnil a dodal, že celá akce byla velmi náročná také pro sociální pracovníky, kteří s lidmi bez domova pracují. Podotkl, že někomu se možná může zdát třináct lidí málo, ale je za tím velké úsilí. Snaha vrátit lidi z ulice do normálního života bude podle něj pokračovat zatím nejméně do poloviny letošního roku. Radní Johnová k tomu také poznamenala, že rozvoji této aktivity ani tak nebrání nedostatek prostor, ale nedostatek lidí, kteří lidem v nouzi pomáhají.

Nepotvrdily se prý také obavy řady lidí, kteří tvrdili, že tato aktivita k ničemu nepovede a lidé bez domova hotely zničí. Aktivisté z koalice pro důstojné bydlení také upozorňují na to, že pro města tento způsob řešení nemusí být nijak finančně nákladný. Ubytovaní lidé si mohou s pomocí sociálních pracovníků vyřídit dávky v hmotné nouzi, ubytování lze platit z doplatku na bydlení. Kromě toho je pro tyto lidi snazší přechod například do sociálních bytů a hledání práce.

Praha si také podle plánu Adama Zábranského chtěla pořídit vlastní „humanitární hotely“, loni vyhlásila soutěž na nákup ubytovacích kapacit, ale zatím dorazily jen tři nabídky a žádná z nich nebyla podle Zábranského příliš vhodná. „Je to lepší cesta než veškerou pomoc lidem bez domova směřovat na noclehárny,“ myslí si.

Šiřte to dál, volají aktivisté

Podobná akce jako před pražským magistrátem proběhla simultánně také v Brně. „Chceme vyzdvihnout pozitivní příklady. Nejde jenom o Prahu, chtěli bychom, aby se naše prohlášení šířilo do dalších měst,“ dodala k tomu jedna z organizátorek akce Layla Bartheldi. Akci podpořila také organizace Food Not Bombs, která právě lidem bez domova rozdává jídlo, oblečení a řadu dalších věcí. Za organizaci tu promluvil Marek Hejda, který upozornil na to, že v době epidemie covidu-19 se fronty na jejich akcích v podstatě zdvojnásobily a situace bezdomovců opravdu není teď jednoduchá. „Jestli je něco zbytečného, tak je to smrt umrznutím, a jestli jsou v Praze stovky míst v hotelech, je potřeba apelovat na to, aby se otevřely,“ řekl na závěr akce.

Jarda3 ( 15. února 2021 22:03 )

Aktivisté můžou bezdomovcům najít třeba placenou brigádu.
A spacáky už nebudou potřebovat . . .

fico ( 15. února 2021 17:16 )

lubos slovacek ( 15. února 2021 15:39 )

To je banda jelit.Ať si je vezmou domů,umejou a vykourej.

jonn ( 15. února 2021 15:28 )

Mladí šikovní tak ať si na ten hotel vydělají.Můžou zametat a udržovat pořádek po Praze.Jinak n@sr@t.

offline ( 15. února 2021 15:24 )

Hoteliér Pytloun má otevřeno, dokonce v Harrachově, tak by se bezdomovci dostali taky na hory!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa