Už během všedních dnů vyráželi lidé v Praze na sáňky, boby, snowboardy či dokonce na brusle. Obrovský zájem měli Pražané třeba o vrch Petřín, mnozí ale vyráželi i dále od centra – třeba do Riegrových sadů nebo na Parukářku. O víkendu vzali Pražané zasněženou zeleň opět doslova ztečí.

Na některých místech byla k vidění bez přehánění hlava na hlavě. Podobné obrázky mohla Praha nejrůznějším horským letoviskům závidět. Neplatilo to však o uplynulém víkendu „zamilovaných“, který nad Prahou ještě ke všemu vykouzlil sice stále ještě zimní teploty, přitom doslova už „jarní“ sluníčko a nebe blankytně modré.

Na brusle opatrně

Velký zájem byl třeba o Stromovku, kde se lidé chodili sklouznout i na brusle. Bruslilo se i v jiných částech Prahy – dokonce i na Vltavě, na Hostivařské přehradě, na Džbánu. Jenže s bruslením na přírodních plochách to není jen tak. „Hladiny pražských nádrží a rybníků se díky nízkým teplotám pokryly vrstvou ledu a lákají k bruslení. Led na nich ale nemusí být dostatečně bezpečný,“ upozorňuje web Lesů hl. m. Prahy (LHMP).

Aktuálně se na většině zamrzlých ploch nachází led tlustší než 8 centimetrů. To sama o sobě není nikterak tenká vrstva. „Odborníci uvádí pro individuální bruslení minimální bezpečnou tloušťku ledu až od 15 cm, pro hromadné bruslení dokonce až od 18 cm,“ nabádají LHMP.

Nouzový stav nekončí...?

Dobrá nálada mnohých se zračila možná i v chystaném konci nouzového stavu. Ten měl skončit po nedělní půlnoci a s ním i řada omezení, přitom už během víkendu, ve Stromovce obzvlášť, to mohlo budit zdání, že lidé považují konec nouzového stavu za hotový. Na základě dohody hejtmanů napříč celou republikou však nouzový stav platí do konce února.

AKTUÁLNÍ SNĚHOVÉ SRÁŽKY SLEDUJTE NA RADARU BLESKU!

Fotogalerie
95 fotografií