Nedaleko místa, kde si hrají ve sněhu děti, lze po cestě vyšlapané ve sněhu narazit na místo, kde sedí u ohně skupinka lidí. Jeden má v náručí psa, druhý kočku. Cestu lemují hromady věcí, leží tu třeba dětský kočárek, hromady blíže neurčeného harampádí, jízdní kola, ze stropu tu visí i kolečkové brusle. Spousta dalších věcí je teď ukrytá pod sněhem. 

Ke skupince lidí míří ochránkyně zvířat Jolanda Pokorná z Pražského spolku ochránců zvířat, která se pokouší celou situaci lidí i zvířat řešit. S bezdomovci tu bydlí kočky. Některé se s nimi sžily, další zdivočelé pobíhají okolo. Zatím to vypadá, že všichni se budou muset během krátké doby vystěhovat a právě proti tomu se ohradily ochránkyně zvířat, které apelovaly na úřad, aby počkal alespoň dokud nepřejdou nejhorší mrazy. „Budeme tady dokud nás nevyženou,“ říkal minulý týden jeden z bezdomovců. Ta chvíle už se ale pomalu blíží. 

Na místo už ale majitel pozemku přistavil kontejnery a dělníci začali prořezávat křoví, majitel ale slíbil, že ještě dá ochráncům zvířat čas do konce týdne, aby stihli pochytat zbytek divokých koček a dokonce je ochotný na to finančně přispět. 

Nařízená demolice

Provizorní příbytky tu obklopují zbytky budov bývalého zahradnictví. Podle radnice Prahy 6 se majitel o pozemek dlouhodobě nestaral a městská část na něj apeluje, aby zjednal nápravu právě kvůli zbytkům skleníků a staveb, jež se mohou podle úřadu zřítit a někoho zranit. „Úřad městské části Praha 6 rozhodl o vyklizení areálu a demolici zdejších objektů, které jsou skutečně v havarijním stavu. Na základě tohoto rozhodnutí majitel zahájil příslušné práce,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich.

Ochránkyně zvířat se snaží řešit situaci lidí i zvířat. Paní Pokorné se třeba podařilo jednomu z obyvatel provizorních přístřešků najít nové bydlení kousek za Prahou. Pan Vladimír ale má výhodu, že má alespoň nějaký příjem.Po cestě mezi stromy se dá dojít k dalšímu příbytku, kde prý bydlí šedesátiletý bezdomovec, který nedávno prodělal infarkt. „Odvezli ho vyšetřili, potvrdili infarkt, dali mu léky proti bolestem a vyklopili ho pod plachtu,“ říká Pokorná. Podle slečny, která v příbytku byla, je mu líp ale jeho stav není zrovna dobrý. I ten se musí připravit na to, že se bude muset vystěhovat.

Do pátku se vystěhují

Podle mluvčího Prahy 6 byl termín na vyklizení nepořádku už do konce ledna a demolici má majitel dokončit do konce února. Celou záležitost řešila i radní Milena Johnová (Praha Sobě) z pražského magistrátu, která bude ještě během posledního únorového týdne jednat se zástupci Prahy 6 hlavně o tom, jaký osud čeká místní obyvatele. 

Ti jsou už teď smíření s tím, že pozemek opustí. „V pátek už budeme pryč,“ slíbil jeden z lidí, kteří se tu usídlili. Pomoc jim nabídla charita, kam si můžou dojít pro stany a radnice jim podle jeho slov i nabídla místo, kde se můžou usídlit. Pro místní je problém dostat se i do azylových domů, protože většina z nich nemá vůbec žádné peníze a kromě koček mají i psy. „Prostě žiju na ulici, žiju tak už pět let,“ svěřil se muž. Dřív prý měl práci a na ulici skončil kvůli finančním problémům. 

Nejen kočky

Kromě asi 20 lidí, kteří tu v celé oblasti v několika usedlostech žijí, tu je podobné množství koček. Část je domestikovaná a bydlí spolu s bezdomovci, dalších asi 14 tu žije nadivoko. Všechny už se podařilo vykastrovat a teď je potřeba hlavně je pochytat a odvést do nových, alespoň dočasných domovů. Ochránkyně zvířat mají totiž obavy o to, co by se s nimi stalo až proběhne demolice.

Nejde ale jen o kočky. Ochránkyně upozorňují i na to, že pod hromadami věcí na pozemku také zimují například ježci nebo ještěrky, také tu hnízdí ptáci. I proto chtěli demolici celého místa oddálit, majitel je podle nich poměrně vstřícný a s demolicí i vystěhováním lidí by klidně počkal. „Dokonce by jim nakoupil i stany a spacáky,“ podotkla dalších z ochránkyň zvířat Soňa Thomová, která sem chodí pomáhat zvířatům a potažmo i lidem už 10 let. 

Ideální by podle ní bylo, kdyby se s demolicí počkalo na jarní měsíce. Když budou muset zvířata svá zimoviště opustit teď. Nemají příliš velkou šanci přežít. Městská část je ale podle Thomové nemilosrdná. Na letní měsíce se ale už čekat určitě nebude, kočky by ochránci měli stihnout pochytat.

„Nemáme informace o tom, že by se v areálu vyskytovala zazimovaná nebo trvale žijící zvířata. Inspektoři životního prostředí Prahy 6 se byli na místo několikrát podívat a nikdy zde žádná zazimovaná zvířata nenašli,“ uvedl k tomu mluvčí Prahy 6. Radnice je přesvědčená, že vše proběhne z hlediska ochrany životního prostředí bez problému. „Považujeme za důležité, aby místo bylo po letech znovu bezpečné a lidé se zde opět cítili dobře,“ dodal.

Fotogalerie
38 fotografií