Na svoji cestu k seriálu Star Trek vzpomíná producent a představitel kapitána DeSantise Jakub Holý velmi rád. Dobrodružství posádky kapitána Jean-Luc Picarda (Patrick Stewart) totiž sledoval se svojí babičkou v zhruba osmi letech, kdy jej vysílala německá televizní stanice RTL. „Díval jsem se na to v němčině a hrozně se mi to líbilo,“ prozradil s úsměvem. Režisérka a producentka Tereza Junová zase spěchala ze školy domů, aby mohla pravidelně sledovat Star Trek Novou generaci.

U svého oblíbeného seriálu zůstali a letos v únoru zveřejnili krátký dvojdílný film Squadron, i když materiálu prý měli na celovečerní snímek. Jenže kvůli společnosti Paramount Pictures, která vlastní práva a vytvořila pravidla pro fanouškovská díla, jej museli zkrátit a dodžovat různá kritéria. Nejprve vznikl scénář, pak se půl roku připravovali a dva roky natáčeli a stříhali. A výsledek? „My jsme v podstatě v současné době mezi top dvěma fan filmy na světě za posledních pět let, a to jich vznikly stovky. Což je pro nás obrovské ocenění,“ vysvětlil Jakub Holý.

Dokonalé rekvizity

V Česku je podle Junové do tisíců fanoušků Star Treku, největší komunita je pak v USA a poté v Británii, kde český počin také sledují nejčastěji a píší tvůrcům velmi nadšené zprávy. Oceňují zejména, jak věrně se drží seriálové předlohy. „Snažíme se být co nejvíc screen-accurate, což znamená maximálně se přiblížít tomu, co bylo na obrazovce. Na začátku hledáme fotky, zkoumáme rozměry a různé detaily. Potom se to vytiskne na 3D tiskárně, odstraňují se chyby, hledají se správné barvy a tak dál,“ popsal Jakub Holý, jak se vyráběly některé rekvizity.

Jeho nadšení pro fanouškovskou filmařinu prý jeho přítelkyně a rodiče příliš nesdílí. „Říkám jim, že je to koníček jako jakýkoliv jiný. Někdo chodí hrát golf, tak my si točíme filmy,“ prozradil. Režisérka Tereza Junová to má doma jednodušší. Její manžel totiž ve filmu rovnou hrál a pomáhal. „Byl mi velkou oporou při natáčení. Kdybych měl někoho mimo fanouškovskou základnu, tak bych už asi byla rozvedená,“ říká v nadsázce Junová.

Jak vznikaly speciální efekty, proč je Star Trek průlomovým seriálem v dějinách filmu a zda existuje souboj mezi fanoušky Star Treku a Star Wars, prozradili Jakub Holý a Tereza Junová v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Američané hltají český Star Trek. Tvořili jsme ho přes dva roky, řekli tvůrci 

Fotogalerie
23 fotografií