Jakubisko zemřel krátce před páteční půlnocí v Praze. O jeho smrti informovala dcera Janette Jakubisková, která na svém facebookovém profilu zveřejnila fotografii svého otce v létě na pláži, s roztaženýma rukama, azurovým nebem i mořem a vlajícími vlasy. 

Slavný režisér v posledních letech prodělal velmi těžký covid, poté byl hospitalizován kvůli problémům s ledvinami. „Mnozí, kteří ten covid překonali, vědí, že je to dobrá odtučňovací kúra. I Juraj velmi zhubnul,“ uvedla pro slovenský deník Nový Čas jeho manželka Deana, když byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení.

Už v roce 2012 Jakubisko podstoupil transplantaci srdce. Na veřejnosti byl naposledy spatřen na pohřbu Mekyho Žbirky (†69), kam dorazil i se svou ženou Deanou. Poslední dny strávil ve velmi vážném stavu v IKEMu. 

Ze všech svých neduhů se tento umělec vždy dokázal vyhrabat s úsměvem. Jinak by to ani nešlo. Po boku mu ve všech situacích stála jeho žena, která, byť z něj podle vlastních slov byla často na prášky, s ním zůstala až do úplného konce.

Juraj Jakubisko se narodil 30. dubna 1938 ve slovenské obci Kojšov. Po absolvování pražské FAMU v 60. letech debutoval ve světě kinematografie snímkem Kristova léta. Krátce na to stvořil povídkový film Zbehovia a pútnici, za který získal nominaci na Zlatého lva na Benátském filmovém festivalu.

V 70. letech se, tak jako mnoho jeho kolegů, stal obětí normalizační cenzury a mohl se věnovat pouze dokumentární tvorbě. Rozpracovaný film z té doby Dovidenia v pekle, priatelia mohl dokončit až o 20 let později.

Video: Jakubisko točil Perinbabu 2! Na plátno vrátil i mrtvé herce!

Video
Video se připravuje ...

Juraj Jakubisko – slovenský Fellini podstoupil v 74 letech transplantaci srdce Videohub

Patrně nejslavnější režisérkou prací Juraje Jakubiska se stala historická epopej Tisícročná včela z roku 1983. O dvě léta později natočil podobně úspěšnou pohádku Perinbaba, která se v roce 2021 měla dočkat několikrát odloženého pokračování. Bodoval i fantasy seriálem Teta. V roce 2008 šel do kin Jakubiskův historický román Bathory, pojednávající o Čachtické paní Alžbětě Báthoryové, nejproslulejší slovenské vražedkyni. Snímek se tehdy stal nejúspěšnějším filmem desetiletí v České republice.

Jakubisko byl majitelem Českého lva za celoživotní přínos českému filmu a obdobnou sošku si odnesl i za přínos filmu slovenskému. Naneštěstí byl také držitelem závažného obvinění z dřívější spolupráce s StB, která vyšla najevo po uveřejnění seznamu spolupracovníků. V něm byl veden pod krycím jménem Juro.

VIDEO: Juraj Jakubisko v roce 2013, rok po transplantaci srdce

Video
Video se připravuje ...

Juraj Jakubisko prožil první rok s transplantovaným srdcem Jan Jedlička, Hana Höschlová

Fotogalerie
69 fotografií