Hostel s kapacitou 78 lůžek bude sloužit nejkřehčím lidem, u nichž sociální pracovníci denních center a terénních týmů vyhodnotí, že jsou nejvíce ohroženi a hrozí reálné riziko, že by v mrazech mohli přijít o život. Hostel bude fungovat jako dočasná ubytovna, takže lidé zde budou mít možnost zůstat po celý den a bude jim také zajištěna strava,“ uvedla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Chod ubytovny zajistí zmíněné CSSP, které v hlavním městě koordinuje zimní humanitární opatření pro lidi bez domova. Na zajištění služeb se podílí také organizace Naděje, Armáda spásy, Jako doma a R-Mosty. „Zajistíme ubytování, základní ošetření a stravu v režimu sedm dní v týdnu 24 hodin denně. Při hlubokých mrazech hrozí umrznutí především u starších a nemocných lidí nejen v noci, ale i přes den,“ sdělil ředitel CSSP Martin Šimáček.

Kapacity nocleháren město v uplynulých dnech již navyšovalo. Zároveň denní centra zůstávají otevřená i přes noc. Přestože jsou noclehárny a ubytovny naplněny, zatím se podle radní nestalo, že by nebylo zájemce o střechu nad hlavou kam uložit.

Fotogalerie
20 fotografií