Služba bude určená lidem, kteří mají problém najít na trhu nájemní bydlení. Jde například o seniory, rodiny s dětmi, samoživitele nebo mladé dospělé, kteří opustí ústavní péči. Cílem je pak i snížit převis poptávky nad nabídkou městských bytů. „Nemáme dostatek disponibilních bytů, které bychom schváleným zájemcům o byty mohli nabídnout,“ řekla Hájková.

Majitelům, kteří se s městkou agenturou dohodnou, bude magistrát garantovat příjem. Konkrétní výše nájemného bude stanovená například podle lokality. Předběžně se počítá s částkou okolo 200 korun za metr čtvereční.

Město se vlastníkovi zaručí za úhrady případných vzniklých škod, kdy MNA bude pojištěna. Nájemní agentura bude disponovat užívacím právem k bytu pouze z pozice pronajímatele. Byty budou muset splňovat minimální standardy. „Nemáme zájem získávat vybydlené byty,“ řekla Hájková. Lidé se budou moci do systému hlásit prostřednictvím kontaktního místa pro bydlení v sídle magistrátu ve Škodově paláci v Jungmannově ulici.

MNA nebude fungovat jako samostatná právnická osoba, ale pod městskou příspěvkovou organizací Centrum sociálních služeb Praha (CSSP). Kvůli zřízení nájemní agentury musí být změněná zřizovací listina CSSP, což by mělo městské zastupitelstvo podle Zábranského udělat v březnu.

Pilotní projekt na dva roky

Pilotní projekt má fungovat dva roky a letos si vyžádá zhruba 5,4 milionu korun. „Je to v Česku nový projekt, proto jej chceme otestovat na tom pilotu. Pokud se ukáže, že funguje a má smysl, můžeme to rozšířit dříve než za dva roky, ale je tam velká neznámá, jak to bude fungovat v praxi,“ řekl Zábranský.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu a městských částí je dohromady asi 31 500 z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent.