„Pokud by takové teploty přetrvávaly, hrozí poškození i samotné révy,“ upozornil vinohradník Josef Svoboda z Velkých Bílovic.

Vinaři se proto dalších silných mrazů velmi obávají. Nejlépe snáší mrazy Ryzlink rýnský nebo Rulandské modré, nejchoulostivější je naopak Müller Thurgau.

Ať nasněží, modlí se vinohradníci

Moravští vinaři by proto přivítali větší sněhovou pokrývku, která by při silnějších mrazech pomohla chránit patu keře, zejména u mladých vinic.

Mráz komplikuje i samotnou práci vinařů. Aktuálně probíhá jeden z nejdůležitějších pracovních úkonů během roku, řez révy.

Odstraněním odplozeného dřeva a přebytečných výhonů se zajistí síla nutná k tvorbě plodů a vyšší kvalita hroznů.

V mrazivých podmínkách je však práce vinařů o mnoho náročnější než za mírnějších zimních teplot. Meteorologové pro nadcházející dny předpovídají navíc i čerstvý vítr, který pocitovou teplotu ještě snižuje.

Na révě je nyní velká námraza, která řez ztěžuje. Obecně se jedná o velmi náročnou práci, nepříznivé povětrnostní podmínky ji ještě více znesnadňují. Dokončení řezu a začátek vázání tažňů, tedy plodonosných výhonů, se tak na našich vinicích oproti původnímu plánu zřejmě posune,“ předpovídá Svoboda.

VIDEO: Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová Blesk