Festival začal už v pondělí online přenosem z Paláce Akropolis, kde vystoupil žonglér Filip Zahradnický. Organizátoři hledali možnost, jak i přes všechna protiepidemická opatření moci hrát před živým publikem. „Cítili jsme, že galerijní prostor na náplavce vysloveně vybízí k nějaké akci, a já věřím, že pro diváky, kterým se stýská po živém umění, to bude magický zážitek,“ říká umělecká ředitelka festivalu Šárka Maršíková.

„Voyeurská zkušenost“

Lidé na náplavce herce sledují skrze tlusté sklo čoček, které tvoří dveře kobek na náplavce od roku 2019. I přesto, že teploty klesly pod nulu, přišly v úterý večer desítky lidí. Představení nejsou dlouhá a podle Šárky Maršíkové jsou na pomezí výtvarné instalace, happeningu a cirkusu. „Myslím, že pro diváky to bude trochu voyeurská zkušenost, když jim umožníme nakouknout do čtyř naprosto unikátních pokojů,“ dodala.

Představení se konají až do pátku a začínají vždy v 18:00. V úterý mohli diváci vidět performance nazvanou Fish Eye akrobatky Elišky Brtnické. V rámci improvizace, která ztvárňuje „příběh o rybě ztracené v hloubce dvojrozměrnosti“, se proměňovala v různé vodní tvory, například i šplhala po skle čočky.

Ožije tu nábytek

Ve středu v rámci představení v Obývacím pokoji v kobce ožije nábytek a jako samostatné bytosti se bude pohybovat v prostoru. Ve čtvrtek na náplavce vystoupí žonglér Filip Zahradnický, který festival odstartoval. Jako poslední vystoupí v pátek se svým příběhem o ženě, která „hledá své místo v místnosti“, francouzsko-portugalská performerka Cécile da Costa.

Představení jsou na náplavce zdarma, je tu ale možnost celý festival podpořit dárcovskou vstupenkou, která se dá koupit online. Program na náplavce je předehrou letní části festivalu, který by se měl konat na dvoře Kasáren Karlín od 7. do 11. června.

Přijďte s respirátorem

Organizátoři dbají na to, aby všechno proběhlo za důsledného dodržování všech protiepidemických opatření. Diváky proto žádají, aby dodržovali rozestupy a nosili respirátory. Celý festivalový tým se také nechává testovat.

Kde: Kobka č. 10 na Rašínově nábřeží
Kdy: 10. a 11. 2. vždy v 18:00, 19:00 a 20:00, 12. 2. v 18:00, 18:30, 19:00 a 19:30

Na fotografie z unikátního představení se podívejte v galerii:

Fotogalerie
27 fotografií