Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Herny jsou kvůli pandemii zavřené: Přesto stoupá počet závislých Čechů na hazardu

Autor: ula - 
13. února 2021
05:30

Kvůli pandemii koronaviru stoupá počet lidí závislých na hazardních hrách. Ačkoliv kamenné herny jsou zavřené, hráči přesunuli svou závislost na sportovní sázení přes internet nebo mobil. Věk patologických hráčů se navíc snižuje. A jak řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy Hana Vavřincová, adiktoložka a vedoucí adiktologické ambulance Magdaléna, o.p.s. v Příbrami, mění se i problémy, které závislí klienti řeší. Někteří hráči začali ve velkém nakupovat stírací losy. Adiktoložka zodpovídá i otázku, zda může lockdown „vytvořit“ další hazardní hráče.

Pozorujete vlivem pandemie nějaké změny mezi hazardními hráči? Mění se např. jejich věk, pohlaví, případně profese?

Mgr. Hana Vavřincová, adiktoložka a vedoucí adiktologické ambulance Magdaléna, o.p.s. v Příbrami: Naši klienti jsou ve věku 35+, střední či vyšší střední třídy, muži ku ženám 80 % ku 20 %, závislí buď na hracích automatech nebo na sportovním online sázení (je to půl napůl). To se (u nás) nemění. Mění se problémy, které s klienty řešíme. Zatímco před pandemií jsme řešili nejčastěji rodinné problémy a problémy v práci, nyní naprosto převažují potíže s depresivními stavy, řešíme těžké existenciální otázky, myšlenky na sebevraždu apod. To je stejné pro všechny závislé klienty, ať se to týká alkoholu, hazardu, anebo nelegálních látek.

Všímáme si ale rostoucího počtu hráčů i nižšího věku hráčů, výrazně roste počet rodičů, kteří nám volají s prosbou o radu či pomoc, že jejich dítě má velký problém s trávením času na internetu.

Proč myslíte, že počet hráčů roste?

Rostoucí počet hráčů má dva hlavní důvody: Za prvé je to dáno tím, že jsou lidé mnohem více doma, všechno je zavřené, nemají kde trávit volný čas, nemohou být s přáteli a cítí se osaměle. Online prostředí jim přináší částečnou úlevu, alespoň nějaký kontakt s lidmi, i když často jen virtuální.

A za druhé je to dáno tím, že lidé mají najednou hodně času, ať už z důvodu ztráty zaměstnání, home office apod. Jakmile jste zvyklí mít v životě čas naplánovaný, jakmile máte denní řád, trávit čas hraním vás ani nenapadne. Problémem je časová neohraničenost. V době pandemie najednou tzv. „máte čas“, ale vlastně ho neumíte vyplnit, nemusíte vstávat do práce, nemáte tolik povinností, časový plán dne se rozpadá, to je velmi častý důvod začátku hraní. Lidé pevný denní řád nutně potřebují.

Dalším důvodem hraní bývá snaha zapomenout na chvíli na špatné pocity, které pandemii provází, ať už je to obava o zdraví, nejistota, strach o práci, finanční potíže, ztráta zaměstnání, neshody doma apod.

To vše se ale zdaleka netýká jen hazardního hraní (= hraju o a za peníze), ale i hraní her, které za peníze nejsou.

Co všechno nahrává rostoucímu počtu hráčů?

Závislosti na hraní i hazardním hraní navíc bohužel velmi pomáhají i reklamy v online prostředí (FB, IG, internet,…), které vás lákají na tu či onu hru, lákají vás na to, že si u hry odpočinete, že je to relax apod. Cílem těch, kteří hru vytvořili, ale není váš relax. Jejich cílem jsou vaše peníze, které potenciálně utratíte za vylepšování postav či hry.

Když to shrnu - počet hráčů jednoznačně stoupá, závislost ale není vidět okamžitě, čekáme, že nárůst v v ambulancích se projeví až letos na podzim, kdy si neobvyklého chování všimne nejprve okolí hráčů, a velký nápor čekáme v příštím roce, kdy začne závislost na hraní a hazardním hraní omezovat i samotné hráče a kdy ji budou nuceni řešit.

Adiktoložka: Zavřené herny vítáme

Kamenné herny jsou ale zavřené. Myslíte si, že tímto vlivem počet hráčů přibude, nebo by naopak uzavřené provozovny mohly přispět k poklesu závislých?

Určitě přibude hráčů, zejména v mladším věku. Je otázka, jestli půjde o hazardní hry, nebo o závislost na patologické hře obecně. Jak jsem zmínila výše, lidí, kteří začínají rizikovým způsobem trávit čas v online prostředí u her a hazardních her, rychlým tempem přibývá. Část klientů, kteří hráli v kamenných hernách, přechází na stírací losy, část na sportovní online sázení, hlavně ale přibudou noví hráči, kteří dosud problémy neměli.

Jak vlastně hráči, co se léčí, snášejí zavřené herny?

Pro hráče zvyklé jen na kamenné provozovny je současná situace lepší. Když totiž dojde k bažení nebo ke konfliktu, kdy se potřebují „uklidnit“, nemají najednou kam jít. Najednou nemohou svůj vzorec „je mi špatně = půjdu si zahrát“ naplnit a musí najít jiné, lepší řešení.

To je pro ně samozřejmě dobré, pomáhá jim to v udržení a posílení abstinence. Po zavření heren jsme ostatně volali dlouhou dobu, v tomto současnou situaci vítáme.

Rodiče žádají o pomoc kvůli dětem

Jak se mění a vyvíjí závislost na hrách na internetu?

Jak jsem již zmínila, lidí, kteří budou bojovat se závislostí na hře, přibývá. A zejména ještě přibude. Zatím to ještě není tolik vidět, protože být doma a hrát hry je v současné situaci okolo pandemie vlastně „normální“. Jenomže hranice mezi hraním a rizikovým hraním je velmi tenká. Závislost se neprojeví ihned, chvíli to trvá, takže nárůst klientů čekáme na podzim a ještě více příští rok. Už dnes ale pozorujeme nárůst rodičů, kteří nám volají o radu či pomoc s tím, že jejich děti tráví v online prostředí příliš mnoho času. U dětí a dospívajících je situace velmi obtížná, protože mají školu i kamarády momentálně pouze v online prostředí, takže je velmi těžké kontrolovat čas strávený na PC či telefonu.

Přesto rodičům doporučujeme, aby čas dětem kontrolovali, aby jim nabízeli k jejich věku adekvátní alternativy, aby nerezignovali na čas strávený s dětmi, na procházky v přírodě apod. Závislost může začít nenápadně i u dětí – často jednou „neškodnou“ hrou, která je zdarma a „hrají ji všichni“, ale může se i zvrtnout do typické závislosti, kdy děti touží kupovat si vylepšení hry či postavy, kdy berou rodičům peníze na tato vylepšení apod.

Závislost na stíracích losech

Říkala jste, že si hráči kupují stírací losy. Jaký druh adrenalinu jim to přináší?

U stíracích losů nejde o adrenalin, obecně u závislosti obvykle nejde o adrenalin. U stíracích losů láká hráče vidina rychlé výhry, toho, že nemusí čekat (jako tomu je např. u Sportky nebo sázení na zápasy apod.). Losy fungují velmi podobně jako automaty: Každé setření losu znamená naději na okamžitou výhru, stejně jako točení obrázků na automatu. Člověk, který los stírá, je navíc „součástí“ hry, opět stejně jako u automatů. A do třetice losy fungují stejně jako automaty v možnosti výhry: Koupíte si los za 100 korun, 50 korun vyhrajete (máte radost) a ihned za 50 korun koupíte další los, který už ale nevyhraje (jste smutní a chcete to zkusit znovu, podle „pravidla“, že teď už to určitě vyjde). Vaše stokoruna se dostává do oběhu loterií.

Losy se ale jeví velmi neškodně...

Problém losů je skutečnost, že jde o velmi tolerovanou loterii. Losy vám nabízí na poště, což má punc bezpečnosti (nebezpečné věci by přeci téměř úřední osoby nenabízely veřejně), losy jsou pořád vidět, dokonce se kupují dětem nebo se dávají k Vánocům. Některé losy jsou v dárkových kazetách, losy pro děti voní po cukroví. Jako lákadlo fungují velice silně, přitom závislost umí vyvolat stejnou jako například automaty. A lidé závislí na stíracích losech umí stejně jako závislí na automatech prohrát celý majetek.

Může lockdown „vytvořit“ další hazardní hráče? Začínají hrát i lidé, kteří dosud nehráli?

Bezpochyby lockdown vytvoří další závislé hráče. Začínají hrát lidé, kteří dosud nehráli, začínají hrát mladí lidé i děti. Domnívám se také, že příští rok kvůli pandemii 2020 a 2021 viditelně vzroste nejen počet lidí závislých na hraní, ale i počet závislých na sociálních sítích a moderních technologiích.

Video  Děti v karanténě zasedly k počítačům, závislých přibývá. „Hodina denně je až až,“ říká Nešpor.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa