Od 18. prosince 2020 je Botanická zahrada hlavního města Prahy uzavřená veřejnosti. Zahrada nezahálí a vymyslela způsob, jak být milovníkům přírody blíže. Po celý rok bude nabízet on-line přednášky s odborníky za symbolickou částku 100 korun, která zahradě v nelehké době pomůže. 

Jedovaté rostliny

Tématem přednášek, které budou on-line nebo, pokud to situace dovolí, v prostorách zahrady, jsou Jedovaté rostliny. Přednášet budou odborníci přímo z botanické zahrady, ale i jiných organizací. A že bude oč stát! „Ať už se jedná o přednášku o orchidejích, tak třeba o historii travičství a mnoho zajímavého o jedovatých rostlinách kolem nás,“ uvedla mluvčí Botanické zahrady v Troji Klára Hrdá.

O fytodermatitidě neboli rostlinném dráždění bude přednášet Jana Karlíčková z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Na přednášce se zájemci dozvědí, jak některé látky rostlin mohou působit na pokožku nebo, co způsobuje alergie.

Další únorová on-line přednáška bude pro zájemce, které zajímá léčba nemocí pomocí látek obsažených v jedovatých rostlinách. Objeví se zde i zajímavosti jako je rulík zlomocný a proč ho potřebovala Kleopatra, jak se léčí „nemoc králů“ a další. 

O tom, jaké rostliny se v historii používaly v boji s nepřítelem, zákeřných šípových jedech, které stály u důležitých milníků naší společnosti, bude provázet Jan Martin z České fototerapeutické akademie v poslední únorové přednášce. 

Březen zahájí přednáška věnovaná orchidejím a jedinečnosti jejich květů. Na další přednášce se zájemci přiučí něco o dřevinách v Apalaččském pohoří (pohoří v Severní Americe, pozn. red.) Březnový cyklus ukončí povídání o jedovatých rostlinách, které se nacházejí přímo v botanické zahradě. Tajemství nebezpečných rostlin představí Klára Lorencová spolu s Jarmilou Skružnou.

Video
Video se připravuje ...

Nechte se pozvat na krátkou procházku trojskou botanickou zahradou. Takové pohledy jen tak nezažijete! David Malík

Fotogalerie
30 fotografií