„Koronavirová situace a protiepidemická opatření budou ještě nějaký čas držet turistický ruch v nedobrovolné hibernaci. Jakmile to situace umožní, napřeme za město všechny síly, abychom přivedli turismus co nejrychleji opět k životu,“ uvedla radní hl. města Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Magistrát letos rozdá na grantech v cestovním ruchu 17,91 milionu Kč, což je méně, než kolik mělo město vyčleněno pro loňský rok. Většina peněz půjde na pořádání kongresů a konferencí, a to asi 14,2 milionu Kč. Zbylé peníze jsou určené na akce s celostátním nebo mezinárodním významem.

Loňská bilance

Jediný nárůst zaznamenal turistický ruch v počtu domácích turistů v letních měsících. Ty do města lákal magistrát spolu s PCT kampaní V Praze jako doma, při které dostávali turisté při ubytování různé benefity. Podle PCT lze domácí turismus obnovit rychleji než ten zahraniční.

Druhou nejpočetnější skupinou byli po tuzemských turistech cestovatelé z Německa, dále z Polska a ze Slovenska. „Tradičních návštěvníků z Ruska a Velké Británie začalo ubývat už během února. Do Prahy jich přijelo pouhých 200 000 oproti více než 800 000 v roce 2019,“ uvedla Malá.

„V rámci naší nové strategie se chceme více zaměřit na domácí trh, takže mírné zvýšení u příjezdu domácích turistů vnímáme pozitivně. Pomohl tomu i program V Praze jako doma, který běžel od půlky minulého roku. V současné době jednáme s městem o možném obnovení programu během roku,“ uvedl předseda představenstva PCT František Cipro.

Kvůli nepříznivému vývoji pandemie se cestovní ruch propadl také v posledním čtvrtletí 2020, a to meziročně až o 93 procent. Tento propad byl srovnatelný s tím ve druhém kvartálu loňského roku, tedy v období od dubna do června.
Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle sníh zasypal hlavní nádraží v Praze Mall TV

Fotogalerie
85 fotografií