Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Využijte ovoce nebo zeleninu i při úklidu. Budete nadšeni!

/
  • (istock.cz)
    16. února 2021 ● 06:00

    K tomu, aby váš domov zářil čistotou, nepotřebujete kýbl plný chemických prostředků. Využít můžete sílu přírodních čističů, které máte doma v lednici či špajzu. Které z nich nemusíte jen konzumovat, ale budou vám spolehlivými pomocníky?

    Jako první vás nejspíše napadne citron. Jeho úžasné účinky jsou velmi známé a spousta hospodyněk na něj nedá dopustit. I my jsme o něm psali celý článek. Můžete si ho přečíst ZDE. Tentokrát se ale chceme zaměřit na další plody, které určitě také stojí za to poznat a v domácnosti užitečně využít. Napadlo vás třeba, k čemu se můžou hodit okurka, grapefruit, rebarbora či cibule? Tak čtěte dál…

  • 1.

    Banán

    úklid
    Autor: istock.cz

    Jíte rádi banány, ale slupku považujete za bezvýznamný odpad, který končí hned v koši? To je velká škoda. Banánové slupky totiž umí řadu věcí, o kterých jste doposud nejspíš neměli ani tušení. Vnitřní stranou totiž krásně vyleštíte koženou obuv. Stačí, když několikrát boty přetřete a pak doleštíte měkkým suchým hadříkem. Výsledek vás překvapí! Slupkami od banánu je možné také leštit listy rostlin. Odstraní prach, který se na rostlinách usazuje, a zároveň jim poskytne bohatou výživu.

    Využijte ale také samotný banán. Rozmačkejte ho a použijte na nábytek, který potřebuje oživit. Pomocí hadříku s ním leštěte všechno, co postrádá šmrnc. Potom směs jen utřete a doleštěte čistým hadrem.

  • 2.

    Okurka

    Až si příště budete připravovat okurkový salát, dejte si kousek okurky stranou. A použijte ji v koupelně. Pomůže vám totiž při mytí zrcadla. Navíc se zbavíte také otravného zamlžování. Stačí sklo potřít rozkrojenou okurkou. Pára příště nebude mít šanci! 

  • 3.

    Cibule

    Ačkoli se to zdá neuvěřitelné, cibule se může hodit při boji se zašlou špínou. Pokud máte skleničky nebo nádobí, ze kterých se špína nechce pustit, cibule vám s čištěním pomůže. Rozkrojte ji napůl a vnitřní stranou nádobí vyleštěte – bude jako nové.

    A i když sama o sobě moc lidem nevoní, poradí si i s ostatními nežádoucími pachy. Zápach cigaretového kouře, výpary z nové výmalby nebo třeba pach v lednici – to vše cibule pohltí. Rozkrojte cibuli napůl a dejte ji na talířek. Pokud ji necháte rozkrojenou v místnosti, uvidíte, že se vám bude mnohem lépe dýchat. Z ovzduší totiž pohlcuje nejen pachy, ale také bakterie, viry a toxiny. Jen nezapomeňte cibuli každý den vyměnit za novou.

    S cibulí se také hravě zbavíte třeba šmouh na oknech. Potřete je nejdřív rozpůlenou cibulí. Zbaví je těch nejhorších skvrn. Pak je umyjte octovou vodou a máte hotovo.

  • 4.

    Grapefruit

    Nesnášíte vůni chemických dezinfekcí? Zkuste to přírodní cestou. Smíchejte vodu, ocet, sodu a grapefruitovou šťávu. Směs poté nalijte do lahve se sprejem a používejte jako dezinfekční přípravek, kdykoli budete potřebovat. Všude bude čisto a  taky krásně voňavo.

  • 5.

    Rebarbora

    Tuhle zeleninu si většina z nás oblíbila v nejrůznějších koláčích a dezertech. Má ale taky jednu nečekanou vlastnost. Poradí si totiž s rezavými hrnci nebo plechy. Ještě než je vyhodíte, zkuste dát šanci síle kyseliny šťavelové z rebarbory. Jak na to? Dejte do hrnců kousky rebarbory a povařte je. Nechte chvíli působit a nakonec umyjte běžným způsobem. Po korozi by nemělo být ani památky.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy