Americký fotbal patří k nejbrutálnějším a podle Martina Haška k nejgeniálnějším sportům na planetě. Hráči sice mají přilby a chrániče, ty je však neuchrání před nepříjemnými zraněními. V americké lize NFL je 32 týmů, které hrají od srpna do prosince 16 utkání základní části. „Na první pohled se zdá, že těch zápasů je málo, ve srovnání třeba s evropským fotbalem, basketbalem, hokejem. Ale podstata té hry je tak brutální, nejenom co se týče fyzické brutality, ale opravdu je to velmi fyzicky náročné. Od poloviny září hrají každý víkend, dejme tomu, že mají 5 měsíců neskutečné zátěže a nezřídka dochází k zraněním,“ řekl Martin Hašek.

Jeden tým amerického týmu tvoří maximálně 53 hráčů, na jejichž platy může vynaložit maximálně 200 milionů dolarů. „Když se to rozčlení mezi desítky hráčů, tak spousta hráčů bere oproti třeba hokeji, basketbalu velmi průměrné nebo podprůměrné platy. Výjimkou jsou quarterbaci, kteří jako hvězdy berou nejvíc. V současnosti nejlépe placeným hráčem je Patrick Mahomes, který minulý rok podepsal desetiletou smlouvu na 503 milionů dolarů. To je naprostý nadstandard,“ vypočítával astronomický plat redaktor iSportu.

Střet supertalentů

A právě nejlépe placený hráč NFL a hvězda, od které si odborníci i fanoušci slibují mnoho, quarterback Patrick Mahomes, se v neděli střetl s šestinásobným vítězem NFL, quarterbackem Tomem Bradym, i když se na trávníku potkali až po zápase. Podle Martina Haška totiž týmy nastupují v útočné formaci s quarterbackem a druhý tým proti nim staví obranou formaci. Dva quaterbackové se proto nemohou na hřišti vůbec setkat. 

Ačkoliv předzápasové prognostiky favorizovali Kansas City Chiefs, nakonec slavil tým kolem Toma Bradyho, a to vysoko 31:9. Podle Martina Haška odvedl Tom Brady standardní výkon a útok jim fungoval, zápas Buccaneerům ale vyhrálo úplně něco jiného - výborná obrana! "Skvělý defenzivní koordinátor Todd Bowles vymyslel parádní taktiku a znemožnil Chiefs jejich hlavní zbraně, což jsou krásné dlouhé pasy, které diváky fascinují a mají na ně skvělé hráče. Obrana Bucks jim v tom zabránila  a vytvářela vytrvalý tlak na Patricka Mahomese," uvádí Hašek jeden z hlavních důvodů výhry Tampy. Tom Brady si tak došel již pro sedmý prsten ze Super Bowlu, a stal se tak prvním hráčem v historii, kterému se to podařilo.

Jak se vlastně americký fotbal hraje, kolik stojí 30 sekund reklamy během Super Bowlu a jaká byla nejlepší poločasová vystoupení slavných interpretů, prozradil v Blesk Podcast Martin Hašek:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Jaký byl Super Bowl 2021? Jiří Marek

Fotogalerie
64 fotografií