Potřebujete bílkoviny

Období, kdy kolem řádí nemoci, není vhodnou dobou na přísné redukční diety, pomáhá ale pestrý a vyvážený jídelníček. Především ženám v něm ale často chybí dostatek bílkovin a stopových prvků a nevýhodu mají také vegetariáni a vegani.

Zahřeje« železo

Pocit zimy nemusí způsobovat jen počasí, ale mimo jiné také nedostatek železa. To se ve větší míře nachází v mase, játrech a některých dalších vnitřnostech, ale lze jej doplnit také některými luštěninami, obilovinami nebo třeba mákem. Můžete si také pomoci bylinkami.

„Vhodné jsou tinktury z tamaryšku, který též podporuje tvorbu červených krvinek, dále můžeme využít dangšen či gemmoterapeutikum z jedle a kopřivy,“ doporučuje česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Jogurt

Jogurt je zdroj kvalitních bílkovin, vápníku a některých dalších minerálních látek (jód, zinek) a vitaminů (A, D, B2 a B12). Jogurty a další kysané mléčné výrobky jsou navíc i zdrojem prospěšných bakterií.

Kuřecí maso

Je bohaté na proteiny a minerály jako fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík nebo selen. Z vitaminů pak hlavně ty ze skupiny B. Především vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (kyselina pantothenová) a vitamin B6. Legendárním lékem na nachlazení je slepičí vývar.

Fenykl

Obsahuje vitamin C, kyselinu listovou a vitamíny skupiny B. Působí detoxikačně a snižuje hladinu cholesterolu. Čistí střeva a odvodňuje.

Zatracovaná játra. Přitom to bývala lahůdková podpultovka!

Anýz

Už od starověku se používá při léčbě kašle a při problémech s dýchacím ústrojím. Ve středověku se plody anýzu také používaly smíchané s medem a octem na kloktání při bolesti v krku.

Losos

Obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D. Je také bohatým zdrojem vitaminů skupiny B, především vitaminu B6, B12, B3.

Citrusy

Zvyšují odolnost vůči bakteriím a virům, mají schopnost snižovat krevní tlak a tělesnou teplotu. Obsahují velké množství vitaminu C.

Mléko

Je zdrojem bílkovin a je velmi dobře stravitelné. V zimě ho pijte teplé, s kardamomem nebo zázvorem.

Mořské plody

Obsahují řadu zdraví prospěšných vitaminů, zejména E, D, A a vitaminy řady B, také jód a selen. Jsou bohatým zdrojem omega-3 (n-3) polynenasycených mastných kyselin.

Červená paprika

Je důležitým zdrojem vitaminu A (karoten) a C. Obsahuje rutin, látku chránící cévy před kornatěním

Česnek

Podporuje pocení, čistí dýchací cesty, podporuje odkašlávání a stimuluje krevní oběh.