„Bude ještě jeden pokus najít pro toto hřiště jinou lokalitu. Rada vzala rovněž na vědomí informaci od několika svých členů, že i v případě dodržení původního plánu vybudovat psí hřiště u vrchu Chodová nedojde k situaci, kdy by děti tento vrch nemohly využívat pro sáňkování a bobování,“ uvedla mluvčí Prahy Anna Kočicová.

Nekvalitní projekt

Místostarosta městské části Jakub Lepš (TOP 09 a STAN) v minulém týdnu pro ČTK řekl, že výstavba hřiště v plánované podobě není možná z důvodu, že byl městské části dodán externím dodavatelem nekvalitní projekt. Ten značnou část hřiště navrhoval umístit do prudkého kopce, kde některé prvky být umístěny nemohou. V případě, že se bude hřiště stavět u vrchu Chodová, byla by nutná změna tvaru hřiště a jeho posun oproti původně plánovanému umístění.

Ke zvolení jiného místa radní vyzvala opoziční zastupitelka Ivana Hovorková (HPP11). Řekla, že obyvatelé z okolních ulic se záměrem, o němž nebyli dostatečně informováni, nesouhlasí a sepsali petici, kterou během dvou dnů podepsalo přes 300 osob. Obávají se hluku a znečištění okolí.

V Praze na Jižním Městě u Nechvílovy ulice máme jediný kousek zeleně - kopec vzniklý navezením hlíny při stavbě D1. Už je to krásně zarostlé, dole jsou keře, nahoře stromy,“ sdělila k tomu pro Blesk.cz paní Věra Ivanovičová. „Dokonce tam učitelé vodí školy. V zimě tam děti sáňkují a pekáčují - široko daleko nic podobného není,“ dodala v rámci zachování vršku a jeho přírodní jedinečnosti na panelovém sídlišti.

Dvě hřiště

Dvě nová psí hřiště na Jižním Městě staví firma ADEVITA na základě projektové dokumentace zpracované společností Ars Fabrica od konce loňského roku. Vybudování hřišť na pozemku v Hájích na rohu ulic Výstavní a Opatovská by mělo radnici stát zhruba 1,4 milionu korun. Zato na úpatí vrchu Chodová měla Praha 11 zaplatit 930 963 korun bez DPH. V cenách jsou mimo jiné výsevy trávníků, pokládky zámkové dlažby a montáž prvků pro psy. Na hotových hřištích by měly být například proskakovací kruhy, slalom, skokové překážky a houpačky pro psy.

Podle smlouvy Prahy 11 se zhotovitelem, která byla podepsána v listopadu 2019, měla být obě hřiště hotová na konci února. Podle Kočicové je zastavená výstavba pouze hřiště u vrchu Chodová. Hřiště na rohu ulic Výstavní a Opatovská se omezení nedotklo. „Práce nyní pokračují podle plánu a hřiště by tak mělo být v dohledné době dokončeno,“ uvedla.

Video
Video se připravuje ...

Časosběr: Takhle sníh zasypal hlavní nádraží v Praze Mall TV

Fotogalerie
14 fotografií