Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pandemie táhne Čechy k obrazovkám, televizi ale chtějí sledovat po svém

Autor: Ivan D. Hladík - 
9. února 2021
06:00

Zavřené jsou koncertní sály, divadla, muzea a zejména kina, lidé kvůli pandemickým omezením tráví více času doma. Žádný div, že také před obrazovkami, kam čím dál častěji míří očekávané premiéry.

Při vaření, ve vaně i v MHD sledujeme filmy a seriály čím dál častěji, ukázal průzkum televize přes internet Lepší.TV. Jeho výsledky potvrzuje i stoupající zájem o VOD platformy (z anglického Video On Demand, tedy video na vyžádání), třeba HBO či Netflix. „Roste oblíbenost sledování přes zařízení, které s sebou můžeme nosit. Bude tomu tak i do budoucna,“ sdělil Blesku šéf Lepší TV Pavel Górecki. Zatím ale stále vede klasická televize, zapíná ji pravidelně 53,37 % Čechů. Přes počítač se pak dívá 23,14 % lidí, na mobilních zařízeních 17,4 %. Že i samotná sledovanost loni během prvního roku s koronavirem lámala rekordy, potvrdila Blesku Hana Havlíčková z Asociace televizních organizací (ATO). „Diváci strávili před obrazovkou téměř čtyři hodiny denně, to je rekordní čas za 24 let existence peoplemetrového měření,“ řekla.

Zavřené jsou koncertní sály, divadla, muzea a zejména kina, lidé kvůli pandemickým omezením tráví více času doma. Žádný div, že také před obrazovkami, kam čím dál častěji míří očekávané premiéry. Zavřené jsou koncertní sály, divadla, muzea a zejména kina, lidé kvůli pandemickým omezením tráví více času doma. Žádný div, že také před obrazovkami, kam čím dál častěji míří očekávané premiéry. | HBO, Netflix, Česká televize, TV Nova, Prima TV, Freepik, idh

Program si tvoříme sami

Výzkum LTV pak také potvrdil, že jsme národ milovníků filmů a seriálů. Díky tomu větší zájem evidují i zmíněné VOD a online půjčovny. Třeba český Aerovod má za sebou nejúspěšnější rok za osm let fungování. „Desetinásobně se zvýšil počet našich předplatitelů, aktuálně u nás najdou více než 500 filmů, jejichž kvalitu prověřila plátna kin,“ řekla Blesku Hana K. Chybíková, mluvčí společnosti, která nyní nabízí i filmy nominované na cenu Český lev za rok 2020. „České filmy se u nás celkově těší velké popularitě.“ Diváky na těchto platformách nejvíce láká možnost vybírat si ze stovek či tisícovek titulů a tvořit si program podle svého. A třeba na kanálech YouTube s názvem Filmy v češtině, Filmy česky a zadarmo nebo Česká filmová klasika dokonce legálně zcela zdarma. Koncerty, výstavy a spoustu dalších vlastních pořadů pak nabízí třeba Mall.tv.

Na českých YouTube kanálech lze zdarma a legálně sledovat hodiny filmů, třeba i oblíbené Samotáře. Na českých YouTube kanálech lze zdarma a legálně sledovat hodiny filmů, třeba i oblíbené Samotáře. | HBO, Netflix, Česká televize, TV Nova, Prima TV, Freepik, idh

V telce dřív než v kině?

Netflix nabízející přes 5 000 filmů, seriálů a dokumentů už během loňské vlny pandemie dosáhl celkového počtu přes 26 milionů nově platících diváků, včetně českých. Úspěch prožívají i poměrně čerstvý kanál Disney+, Apple TV+, Prime Video a další. Doslova šok ale způsobil HBO Max vlastněný Warner Bros., který do Česka vtrhne koncem tohoto roku. Studio oznámilo, že všechny snímky chystané do kin souběžně v den premiéry zveřejní i online. Podle agentury Reuters klesly okamžitě akcie provozovatelů kin, americká tisková agentura AP rozhodnutí nazvala zemětřesením. Diváci si tak doma vychutnají akční film Godzilla vs. Kong, očekávané pokračování Matrixu, novou verzi sci-fi Duna, a řadu dalších snímků možná dříve, než vládní omezení vrátí život do kin. Na VOD platformách si Češi pochvalují také cenu. Při ceně vstupenky do kina zhruba 200 korun se měsíční předplatné streamovací služby pohybuje mezi 150 až 230 korunami pro získání plné nabídky v nejlepší kvalitě pro několik zařízení.

Vede ČT a seriály

Jak je to se sledovaností českých programů? Nejlépe si dle ATO-Nielsen Admosphere loni vedly stanice České televize s nejvyšším podílem v celodenním vysílání u diváků (30,86 %) nad 15 let. Skupiny 15 až 54 (33,64 %) a 15 až 69 let (29,91 %) v celodenním vysílání a hlavním vysílacím čase stabilně drží skupina Nova. Svého historicky nejlepšího výsledku dosáhly stanice Primy (24,78 %), na chvostu se drží Barrandov s 5,53 % diváků. A nyní? Ve dvacítce nejsledovanějších pořadů posledního lednového týdne kralují seriálové Zločiny Velké Prahy (2 132 633 diváků) a Kukačky (1 677 313 diváků) České televize, třetí až osmé místo drží Televizní noviny TV Nova (průměrně 1 576 157 diváků). Zaujala i Hlava Medúzy: Smrt na zámku (ČT, 1 484 390 diváků), Zázraky přírody (ČT, 1 332 390 diváků), Slunečná (Prima, 1 319 778 diváků), Události (ČT, 1 291 037 diváků) nebo dokument Karel Svoboda – Šťastná léta (ČT, 1 204 295 diváků).

Co si nyní nenechat ujít?

Patříte-li i vy mezi milovníky filmů a seriálů, aktuálně by vám neměly ujít následující pořady...

iVysílání ČT, dostupné od 8. ledna, Kukačky: Budou všichni mluvit pravdu, když se o případ začne zajímat policie? Příběh mladého manželského páru, který zjistí, že jejich syn není jejich. Když se dozvědí, že došlo k záměně, musejí jednat. Žádné řešení není jenom dobré.

Nova, každé úterý, 20:20 Anatomie života: Osobní příběhy čtyř žen – sestřiček na traumatologii, které kromě profesního života spojuje i přátelství. Hrdinky jsou každá v jiném věku a řeší témata blízká divákům své generace.

Patříte-li i vy mezi milovníky filmů a seriálů, aktuálně by vám neměly ujít následující pořady... Patříte-li i vy mezi milovníky filmů a seriálů, aktuálně by vám neměly ujít následující pořady... | HBO, Netflix, Česká televize, TV Nova, Prima TV, Freepik, idh

Prima MAX, 17. a 24. února, 20:00, Agatha Christie: Vraždy podle abecedy: Slavný detektiv Hercule Poirot (John Malkovich) musí přerušit penzi, když začne dostávat anonymní dopisy od „vraha bez tváře“. Policie jej ale nebere vážně. Záhy dojde ke třem vraždám s podobným scénářem, který sleduje první písmena abecedy...

HBO a HBO GO, dostupné od října 2020, Mělas to vědět: Úspěšná terapeutka Grace (Nicole Kidmanová), její manžel Jonathan (Hugh Grant) a milovaný syn. Jejich zdánlivě idylický život se znenadání obrátí naruby – bezcitná vražda, zmizelý manžel a místo muže, kterého Grace překvapivě tak málo znala, jen řetězec strašlivých událostí.

Podívejte se na upoutávku seriálu Lupin dostupného i v češtině:

Video  Lupin: Zloděj gentleman a mistr převleků Assan Diop (Omar Sy) se inspirovaný slavným Arsènem Lupinem snaží očistit jméno svého otce, který byl před 25 lety falešně obviněn z krádeže vzácného královnina náhrdelníku a za nejasných okolností zemřel ve vězení. • VIDEO  - Netflix
Video se připravuje ...

Netflix, dostupné od 8. ledna, Lupin: Zloděj gentleman a mistr převleků Assan Diop (Omar Sy) se inspirovaný slavným Arsènem Lupinem snaží očistit jméno svého otce, který byl před 25 lety falešně obviněn z krádeže vzácného královnina náhrdelníku a za nejasných okolností zemřel ve vězení.

evaadamova0 ( 17. února 2021 08:16 )

Teď za doby covidové jsem ráda, že mám třeba lepsi.TV s balíčkem HBO a taky se dívám bez reklam, reklamy přeskočím a tím pádem mám film tak jak má být

lahny ( 9. února 2021 11:54 )

Tara-Tara
Vážený pane, leze mně krkem neustále koukat na akční filmy, kde se neustále ničí auta, majetek, hoří a hrdinové dostanou nakládačku, zvednou se a zvítězí vystřílí se hodně nábojů a přitom hrdina vyvázne.
Zrovna tak jsem se několikrát koukal na scifi, či katastrofické, ale vždy je to na jednou brdo.Všelijaké nestvůry nebo hrdina zachrání planetu či odvrátí nebezpečí.Takže takové filmy už vynechávám a dívám se na ČT1 nebo ČT2 i když jsou tam některé filmy poplatné době, ale ČT2 dává filmy i z dob našeho mládí, čili BELMONDO, DELON, GABIN a kolikrát tam jsou i filmy, které jsem s těmito herci neviděl a rád se na ně podívám.
Ano, jsou tam detektivky z archívu, popř. i jiné pořady, ale...jsem už starší a už si hodně těchto pořadů nepamatuji.
A že platíme.Ano, ale mám to ve filmu bez reklam a na začátku mně to nevadí.
Před několika lety jsme koupili novou televizi a Skylink nás nalákal na to, že základní balíček se neplatí (nepotřebuju x programů, stejně není čas se dívat na všechny) a po roce to zpoplanili a každým rokem se poplatek zvyšoval.
Takže jsem to zrušil a poslouchám tv na normální anténě kdy se nemusí nic platit.U ČT se zvyšuje poplatek jednou za deset let, ostatní tv přes satelit zvyšují každý rok.

Eqor ( 9. února 2021 11:17 )

Přesně, Netflix, HBO a další navíc bez reklam, tak se člověk může dívat na film a ne na stupidní reklamy, který protáhnou film o dvě hodiny! A navíc ta nabídka!!!

leiah ( 9. února 2021 09:57 )

Na Netflix nedám dopustit. Dívám se na co chci a kdy chci a hlavně BEZ REKLAM.

leiah ( 9. února 2021 09:57 )

To je na pochopení velmi jednoduché. Mladí preferují streamovací služby, na telku koukají hlavně starší. A ti na nějaké nové krváky moc zvědaví nejsou. Radši si pustí film pro pamětníky.

Zobrazit celou diskusi