Unikátní stroj musel v pondělí kvůli zavřenému letišti změnit svůj cíl letu. Obří velikán Anton An124 Ruslan přistál na Letišti Václava Havla v 11:14 dopoledne, do Prahy přiletěl z Ázerbájdžánu. „Z důvodu špatného počasí na letišti v Lipsku byl let přesměrován k nám na letiště,“ vysvětlila pro Blesk.cz mluvčí Czech Airlines Handling Kateřina Pavlíková. 

Pokud letadlo letí na své cílové letiště a to z nějakého důvodu nepřijímá letadla, každý pilot má určeno několik záložních letišť. Pilot vyhodnotí letiště, které je pro přistání nejideálnější. To může mít různé důvody - letiště je nejblíže nebo má nejvhodnější podmínky pro přistání z důvodu počasí či technických podmínek. 

Příznivé podmínky

V případě letounu Ruslan se pilot rozhodl zvolit letiště v Praze. „Přistání je na rozhodnutí pilota, který se zkontaktuje s řízením letového provozu a poté s letištěm. To je standardní proces, když je někde například nepříznivé počasí,“ dodala Pavlíková. Podmínky v Praze byly příznivé, dráha připravená a provoz na letišti probíhal standardně. Nebyl proto žádný problém a letoun mohl v klidu přistát na pražském letišti. Jakmile budou na letišti v Lipsku lepší podmínky, letoun odletí zpět do své původní destinace.

Sledujte dění na pražském letišti živě: 

Fotogalerie
12 fotografií