Mezi dobytkem pobíhá i kráva jménem Maturita či Promoce s telátkem Malá Promoce. K jakému výročí tyto kusy chovatelka Dominika Kosová (29) dostala, je jasné. Další pár plemene skotský náhorní skot pak přibyl jako svatební dar.

„Vypadají hrůzostrašně, ale jsou to beránci. Chodí za námi jako pejsci a loudí,“ říká manžel Dominiky Aleš (31). Na pastvině má 13 krav s telaty a pět býků. Venku jsou celoročně a telata se rodí bez problémů i při mínus 20 stupních.

Porážka je náročná

„Někdy stádo překoná ohradník a zkoumá okolí. Ani sousedé se jich nebojí. Jen kvůli jedné krávě jsme měli v létě brzy k ránu poplach. Utekla z ohrady, natáhla se na vyhřátou silnici a usnula. Lidé nemohli projet do práce,“ vzpomíná Aleš.

Váha zvířat se pohybuje od 650 do 700 kilo, ale právě huňatá srst je dělá ještě mohutnější. Rodina je chová na maso, prý chutná trochu jako zvěřina. „Jen ta porážka pro nás bývá psychicky náročná, máme je všechny rádi,“ podotkne Dominika.

Jsou to kliďasové

Rodina si plemeno vybrala proto, že ho nemá každý a že je odolné a mírumilovné. „Když dobytek přeháníme z ohrady do ohrady, kráčí v klidu po cestě, ani pokřiky či více honců není potřeba,“ sdělí Aleš Kos.

Skotský náhorní skot má podle Aleše Kosa tak trochu zpomalený vývoj. „Krávy se připouštějí až ve čtyřech letech, ale zato žijí až 18 až 20 let,“ uvádí. Mladí býci tohoto plemene mají rohy ještě vodorovné, čili by se s nimi neubránili. Až dospějí, stočí se jim dopředu. Pak už na ně mohou případného soka nabrat.

Rodinná minizoo

Aby toho nebylo málo, děda Tomáš Kos (58) kousek vedle chová klokany s bílým jedincem v čele, miniprasata, lamy i mývala. V místě, které lidé přezdívají U klokana, je tak k vidění minizoo.

VIDEO: Výstava krav je mezi chovateli prestižní událostí.

Fotogalerie
6 fotografií