Celý projekt nese název Staroměstská brána a jeho součástí je rekonstrukce budovy hotelu, proměna nábřeží a také revitalizace přilehlého náměstí. Hotel koupila trojice podnikatelů Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudiš za 5,8 miliardy korun a v rámci proměn náměstí má na rohu Pařížské a Bílkovy ulice vzniknout nová stavba. Právě proti té se zvedla vlna odporu bratrů Čižinských i některých místních obyvatel. 

Celou věcí se v pondělí zabývala rada hlavního města, ve které Čižinský nakonec přesvědčil koaliční Piráty, aby se jejich radní postavili stavbě na odpor. Radní vyjádřili nesouhlas tím, že přijali usnesení, které úkoluje Institut plánování a rozvoje Prahy (IPR), aby proti budově podal v již zahájeném územním řízení námitku. 

Investor již dříve získal souhlas všech potřebných orgánů a institucí včetně pražského magistrátu a IPR. Samospráva města o povolení stavby nerozhoduje, může ale právě podat námitku jako účastník řízení. 

Čižinský se odporem ke stavbě nijak netají. „V centru Prahy musíme chránit každý metr každého náměstíčka či parčíku, kde lidé ještě mohou žít a volně dýchat. Když dovolíme, aby se postupně vše zastavělo designovými skleněnými kostkami, nezbude Pražanům žádný životní prostor,“ uvedl Čižinský na svém Facebooku před jednáním rady. 

Chcete náš majetek vyvlastnit? 

Zástupce investora Michal Smrek Janu Čižinskému ještě před rozhodnutím rady poslal otevřený dopis. Píše v něm, že je Čižinský ve střetu zájmů kvůli svému osobnímu poutu k náměstí, na kterém sám v mládí bydlel - to ostatně Čižinský na lednovém zastupitelstvu přiznal, uvedl, že tam má byt jeho maminka. Smrek mu v dopise připomněl, že je zástupce hnutí, které proti netransparentním politickým praktikám postavilo celou svou ideologii.

„Nelze rozumně pochopit, o co Vám vlastně jde. Chcete prosím náš majetek vyvlastnit? Nebo nás chcete znechutit, abychom pozemek oplotili a udělali z něj soukromou zahradu, nebo nás chcete donutit, abychom snad piazzetu prodali a někdo jiný na ní postavil celý blok a zastavěl ji celou? Nedává to smysl,“ dodává Smrek.

Na Čižinského apeloval také tím, že plánovaná budova zabere jen 8,5 procenta plochy náměstí. V současnosti podle něj 22,5 procenta plochy zabírají nepřístupné výduchy podzemních garáží. Také opakovaně zdůraznil, že všechno platí investor a město celá revitalizace za více než dvě miliardy nic nestojí.

Zásah do soukromého vlastnictví

Na rozhodnutí rady reagoval investor slovy, že se jedná o bezprecedentní zásah do soukromého vlastnictví. „Politik ve střetu zájmů využívá svůj politický vliv a vytváří tlak na orgány samosprávy, aby zpětně napadly už řádně vydaná a právně závazná souhlasná stanoviska odborných orgánů státní správy a IPR s cílem dosáhnout jejich změny,“ uvedl.

Co říkají lidé? 

Jan Čižinský na lednovém zastupitelstvu uvedl, že mluvil se stovkami obyvatel Prahy 1, kteří také stavbu odmítají. Vznikla proti ní i petice. Investor si teď na podporu svých argumentů nechal udělat vlastní průzkum mezi zhruba tisícovkou obyvatel celé Prahy od společnosti Stem/Mark. Z toho podle něj vyplynulo, že 64 procent dotázaných o projektu vůbec neví.

Respondentům výzkumníci ukázali snímek současného stavu a vizualizaci, jak by měl vypadat po rekonstrukci. „Pražané převážně preferují nový návrh – 23 % preferuje současný stav, 59 % novou úpravu a 18 % je hodnotí stejně,“ říkají výsledky. Dvanáct procent dotázaných preferuje jednoznačně současný stav, deset procent uvedlo, že by volili spíše stávající podobu. Naopak jednoznačně pro navrhované řešení se vyslovilo 33 procent lidí a 26 procent odpovědělo, že spíše preferují návrh architektů.

Projekt je dobrý, ale...

Od politiků, kteří se k celém projektu vyjadřují, zaznívá odpor hlavně směrem k budově na piazzetě, zbytek jim víceméně nevadí a revitalizaci celého okolí vítají. Když se naposledy hlasovalo o zamítavém postoji na zastupitelstvu, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se zdržel a pouze několik jeho stranických kolegů bylo proti stavbě.

V pondělí na radě ale již podpořil návrh z pera Jana Čižinského. „Převážná část projektu plánované rekonstrukce okolí hotelu InterContinental je velmi dobrá a povede k jednoznačnému zlepšení pro obyvatele i kolemjdoucí, ale problém je s novostavbou, která by na místě měla vzniknout. Nyní k této jedné konkrétní budově zaujímám spíše odmítavé stanovisko,“ uvedl. Domnívá se, že je nutné dokončit proces tzv. participace s občany, kteří v okolí žijí. „Nepochybuji totiž o tom, že si toto místo zaslouží revitalizaci,“ dodává primátor. 

Praha 1 připraví námitky

O projektu rokovali v pondělí také zastupitelé Prahy 1. Po dlouhé diskuzi zastupitelé schválili, že radnice připraví k podání námitky, které před tím musí projednat komise pro územní rozvoj a schválit rada městské části. Měly by podle přijatého usnesení „sumarizovat pochybnosti městské části“ ohledně toho, zda investor splnil všechny potřebné podmínky pro udělení souhlasu nebo zda je stavba ve veřejném zájmu. Zastupitelstvo také pověřilo starostu Petra Hejmu (STAN), aby v případě, že stavební úřad rozhodne, svolal k tématu mimořádné zastupitelstvo.

Fotogalerie
60 fotografií