Ochránci přírody věc nahlásili policii, případ si převzali kriminalisté. Uhynulí ptáci skončili na pitevním stole. „Byly odebrány vzorky na toxikologickou analýzu a určen druh otrávené potravy. Už podle rentgenových snímků bylo patrné, že o předloženou otrávenou návnadu byl mezi dravci velký zájem," uvedl zvířecí záchranář Karel Makoň.

Podle něj dravci pozřeli vyvezené zbytky z jatek. „Čerstvé vnitřnosti z krocana, napíchané jedem a servírované na hromadě hnoje v době, kdy všude ležel sníh, byly pro orly mořské neodolatelnou potravní nabídkou. Proto se také na lokalitě našli pouze čtyři orli, jelikož u krmení byli první a nikoho jiného k němu už nepustili," vysvětlil Makoň. Otrávit se ptáci měli asi před týdnem.

„Čtyři majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou,“ popsal Makoň. S otravou orlů a jiných dravců se ochránci přírody setkali v minulosti už několikrát, sobotní případ je podle něj asi jeden z dosud nejdrastičtějších.

Mrtví ptáci leželi poblíž hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot. Na odlehlé místo, kam málokdo přijde, někdo na hromadu hnoje vyváží vedlejší živočišné produkty a zbytky z jatek. „Vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky však tentokrát někdo polil karbofuranem,“ uvedl Makoň.

Orli v přírodě fungují i jako zdravotní policie a likvidují mršiny. Stalo se jim osudným, že se naučili na hnojiště pro potravu vracet. „Z hromady jedovatých zbytků si každý něco odnesl a obzvláště trýznivá smrt je zkroutila hned po několika prvních soustech,“ uvedl Makoň.

Je přesvědčen o tom, že jde o úmyslný trestný čin. „Týrání zvířat, nelegální manipulaci a používaní jedovatých látek, nepovolenou likvidaci vedlejších živočišných produktů, pytláctví a usmrcení hned několika zvláště chráněných a kriticky ohrožených živočichů. Navíc v této oblasti se bohužel ani zdaleka nejedná o ojedinělý případ, podobné kauzy tu mají svou tradici,“ uvedl. Několik otrávených orlů a dalších divokých zvířat našli ochránci přírody několik kilometrů od sobotního nálezu na sousedním Strakonicku například v roce 2019.

I když se věcí zabývá policie, ochránci přírody by uvítali, kdyby měl někdo konkrétní poznatky a informace, které by mohly pomoci smrt vzácných dravců objasnit. Uvažují dokonce i o vypsání finanční odměny za pomoc při vyřešení případu.

Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V celé EU je od roku 2008 zakázaný, dříve ho používali zemědělci. Každoročně je jím v celé ČR otráveno mnoho divokých zvířat, ale i třeba psů či koček. Ke smrtelné otravě stačí nepatrné množství vysoce toxické látky.

Fotogalerie
30 fotografií