Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havlíček to schytává za výlet se psem k Lipnu. Bartoš: Hloupost a špatný příklad. Co Hamáček?

Aktualizováno -
7. února 2021
13:20
Autor: simao, ČTK - 
6. února 2021
17:44

Zůstaňte doma se svou rodinou, nejezděte na návštěvy, na hory. Vláda apelovala na občany, aby během 5. stupně PES a aktuální pandemické situace zbytečně necestovali, i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nadále upozorňuje, že cestovat se má jen v nutných případech. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) však v sobotu poslal pozdrav z jižních Čech. Jeho výlet se řešil v neděli i v Otázkách Václava Moravce.

Kritiku na sociálních sítích vyvolal příspěvek ministra dopravy a průmyslu Karla Havlíčka (za ANO). Zveřejnil v něm fotografie, na nichž se svým psem cestuje lokálkou po jižních Čechách.

Na části fotek nasadil Havlíček respirátor - během pobytu ve veřejných prostorech, mj. na nádraží v Černé v Pošumaví - na některých nikoli. „Lokálkou po jižních Čechách. Dnes Černá v Pošumaví, Lipno,“ napsal Havlíček.

„Moc nechápu, že přední představitel vlády, která stále apeluje na občany, ať zůstanou doma a nepodnikají ZBYTEČNÉ výlety a cesty, se pak fotí na výletě vláčkem,“ napsala pod jeho fotku uživatelka Andrea. Podobných komentářů se sešlo více.

Vláda přitom apeluje na lidi, aby kvůli epidemii koronaviru omezili cestování a kontakty s jinými lidmi na minimum a zůstali doma. V pondělí pak vláda zváží případné další zpřísnění současných opatření, ve hře je i omezování cestování mezi kraji.

„Už teď se nemá cestovat, pokud to není nezbytně nutné,“ potvrdil přitom v sobotu v rozhovoru pro Právo i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který připouští: „Jedna z možností, které se nabízí, je omezit pohyb mezi kraji a dát šanci tomu, aby se šíření v rámci republiky zpomalilo.“

Bartoš: Krasojízda vládních činitelů

Do Havlíčka si v neděli na facebooku rýpl Pirát Ivan Bartoš. „Krasojízda vládních činitelů evidentně nemá konce, tentokrát tu máme (dvojitého) ministra Havlíčka na výletě do jižních Čech. Na tom by nebylo nic tak pobuřujícího, kdyby vláda nezvažovala zákaz cestování mezi regiony (hloupost) a ministr Blatný srdceryvně nenabádal běžné lidi, ′ať zůstanou doma′,“ uvedl Bartoš.

„Pan Havlíček samozřejmě všechno uhraje na ′sport′ a ′venčení′, což za mě i docela obstojí. Pohyb na čerstvém vzduchu je potřeba pro zdraví a pes se musí proběhnout. Pokud ale, pane ministře, něco jiným zakazujete nebo ′doporučujete′, a sám to porušujete, tak se u toho alespoň nefoťte. Prosím,“ vzkázal Bartoš.

Hamáček: Neobratnost

Havlíčkův výlet se řešil v neděli i v Otázkách Václava Moravce, kdy se moderátor ptal vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), o čem vypovídají fotky vicepremiéra Havlíčka. který si v době, kdy vláda apeluje na lidi, aby ideálně zůstali doma, vyrazí se psem na výlet do Pošumaví, ač bydlí ve středních Čechách.

„Vypovídají o jisté neobratnosti některých členů vlády. Stejně tak jako není úplně moudré natáčet videa za jízdy a nebýt připoután, tak není úplně moudré jet na Šumavu. Co vám k tomu mám říct,“ narážel Hamáček i na případ Aleny Schillerové, která jela kontrolovat nepřipoutaná ceny respirátorů v řetězcích.

„Procházka se psem asi není papalášství, ale mělo by být dáno to, že vláda jde případem. Můžu mluvit za sebe, já se snažím nařízení vlády plnit, trávím čas v místě bydliště a vycházím pouze za účelem nákupu či cesty do práce nebo venčit psa do 500 metrů tak, jak je dovoleno. Já si nemyslím, že za to, že někdo jde se psem na procházku, je na místě někoho vyhodit z vlády. On nic neporušil, když to vezmeme z hlediska dikce usnesení, proto říkám, že je to neobratnost. Viděl bych rozdíl mezi tím, když někdo jde na party do hotelu, tam je to postižitelné,“ zastal se Hamáček Havlíčka.

Zmínil přitom kauzu teplické narozeninové oslavy exposlance Petra Bendy, po které skončil liberecký krajský policejné šéf Vladislav Husák.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Pokud vy se seberete a vyrazíte s rodinou na výlet do přírody, tak jste v souladu s nařízeními. Nesmíte chodit do restaurace atd., ale pobyt v přírodě zakázán není,“ podotkl Hamáček.

Šéf Pirátů Bartoš zmínil, že pohyb na čerstvém vzduchu je potřeba a v přírodě by ho chápal. „Lidé neposlouchají nařízení nebo s nimi mají problém, protože vláda nemá důvěru. Neobratnost je hodně shovívavé označení,“ podotkl. „Je to hloupost, je to špatný příklad,“ míní Bartoš. Havlíček by měl jít příkladem, když je takto viditelná osoba, podotkl.

Vojtěch Filip (KSČM), který pochází z Českých Budějovic, se v OVM Havlíčka zastal také, podotkl, že má v jižních Čechách vicepremiér chalupu, tak ho berou trochu i jako Jihočecha. „Jestli si někdo udělá oslavu narozenin v restauraci, která má být zavřená, tak je to samozřejmě porušení vládních nařízení. Tohleto já za porušení vládního nařízení nevidím, návštěvu Šumavy panu ministrovi Havlíčkovi přeji a vycházku se psem taky,“ podotkl šéf komunistů.

Video  Schillerová v autě bez připoutání: Přiznala chybu za pás. Jela kontrolovat ceny respirátorů.  - Twitter - A. Schillerová
Video se připravuje ...

krapotkin ( 8. února 2021 04:21 )

Jeden šašek chce zakázat pohyb mezi kraji a druhý si jede do jižních Čech. Musíme ale ocenit, že na rodinný výlet jel vlakem a ne služebním baworákem.

fico ( 7. února 2021 17:03 )

Absolutně si nedovedu představit, že by tohle vylezlo z vládního speciálu jako premiér.

avina ( 7. února 2021 16:37 )

Bartoš by neušel ani km. Čepice na jeho zavšivenou hlavu by to nevydržela. Hubne z toho hulení a plešatí. Ubohé copánky ,šňůrky.

Liza1 ( 7. února 2021 16:36 )

Přesně tak. Nedělá nic jiného než to, co dovoluje vládní nařízení. Pokud se tedy nic nezměnilo a jsem sama venku, kolem mne ( v okruhu 2m) nikdo není, mohu chodit bez roušky.Pokud jsem v dopravním prostředku, na zastávce, v obchodě, ve veřejnoprávních budovách ...prostě tam, kde je více lidí - mám roušku. Z mého pohledu - naprosto zbytečné téma k debatě. Pan Havlíček - žádný prohřešek proti vládnímu nařízení - n e u d ě l a l.

fico ( 7. února 2021 16:19 )

To musí ještě toho teplého blba odpoledne na ČT24 opakovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa