Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Sokolí let na kolejích: Šejkové chystají nejrychlejší horskou dráhu, kolik „pofrčí“?

Video se připravuje ...
Autor: mav, CNN - 
7. února 2021
21:45

Ropní šejkové mají petrodolarů na rozhazování, a tak se snaží vkládat je do projektů, které jim ve světě nejrůznějšími způsoby zvýší reputaci. A které přinesou i jiné tržby, až se ropa přestane tak dobře prodávat. V Saúdské Arábii vzniká horská dráha, která má překonat dosavadní rekordy rychlosti, délky i výšky, píše CNN.

Falcon’s Flight neboli Sokolí let bude hlavní atrakcí lunaparku Six Flags Qiddiya ve vznikajícím turistickém „gigaprojektu“ Qiddíja u Rijádu. Nové zábavní, sportovní a kulturní město chce být do konce dekády největší turistickou atrakcí planety; má zabrat 366 kilometrů čtverečních.

Lunapark má otevřít v roce 2023. Investiční společnost Qiddíja se spojila s americkou korporací Six Flags, která má 26 lunaparků, vodních parků a dalších zábavních areálů, nejvíc na světě.

Dráha Sokolího letu bude mít čtyři kilometry, o poznání víc než dnes nejdelší Steel Dragon 2000 v japonské Kuwaně (2479 metrů). Nabízí převýšení 160 metrů, o kus delší než zatím nejvyšší dráha Kingda Ka v Six Flags Great Adventure v New Jersey.

Překoná Ferrari?

Dvacítku pasažérů vezme na tříminutovou jízdu s pár okamžiky stavu beztíže a hlavně nevídanou rychlostí: přes 250 km/h. Zajistí ji magnetické urychlení.

Dosavadní rychlostní rekord – 240 km/h – drží Formula Rossa v parku Ferrari World v Abú Zabí. Rychlostí své inspirace nedosahuje, formule Ferrari umí svištět i třistapadesátkou. Totéž bude platit pro saúdského přemožitele: sokol stěhovavý při střemhlavém letu je nejrychlejší zvíře planety, podle National Geographic byl zaznamenán rekord 389 km/h.

Sokolnictví má v regionu bohatou a hrdou tradici, vedle Saúdské Arábie a dalších arabských zemí vděčí za zařazení na seznam nehmotného dědictví UNESCO i Česku a Slovensku.

Park Six Flags Qiddiya chystá dalších 27 atrakcí. Mezi nimi Sirocco Tower, nejvyšší „drop tower“ světa.  Prostě se posadíte a budete padat skoro 145 metrů volným pádem.

Olympiáda i Formule 1

Nedaleko bude zase golfové hřiště nesoucí jméno legendárního šampiona Jacka Nicklause nebo Cliff Edge Stadium, doslova Stadion na hraně útesu – místo jedné tribuny bude mít výhled na Sokolí let a lunapark v údolí.

Mamutí sportovní akce mají být jedním s lákadel gigakomplexu, Qiddíja bude v rámci Asijských her 2034 v Rijádu hostit mj. fotbal, baseball, různé závody horských i silničních kol nebo atletiku. A olympijské ambice šejků rozhodně nelze vyloučit. Už za čtyři roky má být také hotové „motorové město“ pro nejrůznější typy motosportů – a budou usilovat i o přilákání formule 1.

To vše má změnit pověst i ekonomiku ropného království. „Mezinárodní reputace země coby černé skvrny na mapě lidských práv, konzervativní zákony omezující svobodu žen i regionální napětí nejsou zrovna trháky pro katalogy turistických katalogů,“ konstatovala CNN. „Ale Saúdská Arábie to chce všechno změnit. Království začíná zeširoka otevírat své brány mezinárodní turistice ve snaze stát se destinací konkurující sousedům od Perského zálivu, jako jsou Dubaj, Abú Zabí a Omán.“

Zatím je hlavní turistikou v Saúdské Arábii hadždž – pouť do Mekky, kterou každý správný muslim musí aspoň jednou za život podniknout. Každoročně tak do města dorazí dva až tři miliony lidí, ovšem v rámci deseti dnů. Zbytek času je velká část mamutích turistických kapacit k nepotřebě.

„Díky hadždži mají mnozí v Saúdské Arábii spoustu schopností, které mohou rychle aplikovat i na obecnou turistiku, včetně ovládání angličtiny,“ řekl pro CNN analytik Kevin Newton. I díky rekordním atrakcím si země v dohledné budoucnosti věří na sto milionů návštěvníků ročně, dvojnásobek návštěvnosti Itálie.

Video V poušti roste zábavní a sportovní gigaprojekt Qiddiya. - Qiddiya
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi