Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Komunisté hodili Babiše přes palubu, nouzový stav odmítají. Zachrání vládu opozice?

Aktualizováno -
5. února 2021
16:01
Autor: ČTK - 
5. února 2021
11:51

Širší vedení KSČM nepodporuje další prodloužení nouzového stavu v Česku kvůli covidu-19. ČTK to sdělila mluvčí strany Helena Grofová. Podle informací ČTK z jednání byl postoj lídrů KSČM při pátečním zasedání výkonného výboru jednoznačný. Komunisté se shodli na tom, že nutná opatření proti šíření epidemie může kabinet vyhlásit i bez toho, aby nouzový stav nadále trval.  Neprodloužení nouzového stavu znamená hazard se zdravím a lidskými životy. , napsal na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Opoziční strany se k očekávané další žádosti vlády o souhlas s prodloužením nouzového stavu staví spíš negativně.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek varoval před tím, že neprodloužení nouzového stavu by znamenalo totální kolaps zdravotního systému, nekontrolované šíření epidemie a obrovský nárůst úmrtnosti. V posledních hlasováních o prodloužení nouzového stavu ve Sněmovně vláda spoléhala na hlasy KSČM, její vedení se však v pátek usneslo, že další trvání nouzového stavu nepodporuje. 

Šéf KSČM Vojtěch Filip po zasedání výboru novinářům řekl, že prostor pro jednání s vládou už nevidí. „Diskuse probíhala od ledna, včera (ve čtvrtek) už mě nikdo z vlády neoslovil, je to jejich problém,“ konstatoval.

Hamáček: Neprodloužit nouzový stav znamená hazard

Při posledním hlasování podpořili komunisté prodloužení nouzového stavu do 14. února pod podmínkou, že se od února vrátí do škol žáci prvního stupně základních škol a od 29. ledna se otevřou zimní střediska, připomněl výkonný výbor KSČM ve svém dnešním stanovisku. „Žel, tyto sliby naší podpory nebyly vyslyšeny. Vláda naše podmínky nebrala vážně a rozhodla se jinak,“ uvedl. Kabinet podle KSČM oprávněné požadavky naprosto ignoroval, například vzdělání podle chování vlády není v ČR prioritou.

„Neprodloužit nouzový stav znamená hazard se zdravím a lidskými životy všech, bez ohledu na sympatie či antipatie k vládě nebo opozici. Jsem připraven jednat o konkrétních opatřeních, ale handlovat hlasy za rušení opatření je nedůstojné,“ napsal Hamáček.

Babiš: Lidi je třeba přesvědčit

Šéf se proti Hamáčkovu vyjádření ohradil. „Pan Hamáček by se měl zamyslet sám nad sebou, o žádný handl nejde,“ řekl. Kritizoval sociální demokraty za to, že zablokovali otevření skiareálů a prvních stupňů základních škol, čímž naposledy KSČM podmínila souhlas s prodloužením nouzového stavu.

Vláda musí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) lidi přesvědčit k dodržování protikoronavirových opatření. Je podle něj třeba i jako motivaci připravit podmínky otevírání škol, obchodů či služeb. O podpoře dalšího prodloužení nouzového stavu je podle předsedy vlády nutné jednat se všemi stranami. Nechce obejít Sněmovnu tím, že by po konci stávajícího stavu nouze 14. února kabinet třeba o den později vyhlásil nouzový stav znovu. Babiš to řekl novinářům při návštěvě v Maďarsku.

Podle Fialy důvody ke změně postoje ODS nejsou

„Pokud chce vláda podporu nouzového stavu, měla by o tom zkusit alespoň jednat. Dosud si premiér vystačil s komunisty,“ konstatoval předseda ODS Petr Fiala. V pondělí zasedne k tématu Anticovid tým ODS, lidovců a TOP 09, konečný postoj zaujme poslanecký klub v úterý. „Důvody ke změně dosavadního postoje ODS ale žádné nejsou. Vláda působí rezignovaně a sám ministr zdravotnictví říká, že opatření nefungují,“ doplnil. ODS chce snazší a rychlejší odškodnění podnikatelů či urychlení očkování.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš také odkázal na debatu klubu spolu se STAN. „Premiér se na nás zatím s žádostí neobrátil. V minulosti jsme nicméně již několikrát prodloužení nouzového stavu odmítli, neboť vláda dále selhává v ochraně lidí a ignoruje naše výzvy k nápravě,“ uvedl. Pokud bude vláda ochotná jednat v zájmu občanů a přistoupí na návrhy Pirátů a STAN, které by zemi pomohly, je ochotný o prodloužení diskutovat. Za klíčové označil dostatečné kompenzace pro zasažené lidi či firmy či lepší řešení v případě školní výuky.

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že s Piráty připravuje plán na zvládnutí pandemie s výhledem do konce roku. „Definujeme tam kroky týkající se kompenzací, návratů žáků do škol a nové legislativy, která by nahrazovala současný institut nouzového stavu, který byl i z pohledu zákonodárce zamýšlen pro krátkodobé využití, třeba v případě živelních katastrof,“ uvedl. Podle Bartoše by nový předpis neměl tolik zasahovat do práv a svobod veřejnosti jako nouzový stav. „Při splnění základních podmínek, které z tohoto plánu vyplývají, jsme ochotni jednat o podpoře, ale určitě ne na celý měsíc,“ dodal Rakušan.

Video  Za očkováním z Kolína do Prahy: Rakušan o problémech s registracemi a Babišovi v bunkru  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Omasta ( 6. února 2021 16:22 )

Senioři jako vy by měli vzít zodpovědnost do svých rukou. Vitamíny to zachrání, je to potvrzené. Mrtví také mluvili jak vy.

Omasta ( 6. února 2021 16:17 )

Já jsem viděl ty, co to nepřežili a k těm mám daleko. Kdo není držgrešle a koupí si vitamíny A, K2 a multivitamín Two-Per-Day, ten to přežije nejen bez následků, ale i bezbolestně.

strejda777 ( 6. února 2021 09:40 )

Jen mi není jasné, proč se tady mluví pouze o seniorech, jakoby se to ostatních netýkalo? Pokud senioři zaberou všechna místa v nemocicích, pak chci vidět, jak ti ostatní "vezmou odpovědnost do svých rukou"? Vitamínama to nikdo nezachrání....

strejda777 ( 6. února 2021 09:35 )

Sedí doma a blbnou. Nudí se, takže nadávají na všechno. Jejich mozky se změnšujou a spoustu faktů nejsou schopni pochopit. Takoví lidi byli, jsou a vždy budou....nechápou, co se děje a nejsou schopni ani pochopit proč.....

strejda777 ( 6. února 2021 09:31 )

Kde bereš tu jistotu, že to přežiješ? Popřípadě že to přežiješ bez následků? Ty asi musíš být na světě sám, bez známých, bez rodiny, pokud je ti jedno, že je to nebezpečné pro seniory, že? Tak to tě fakt lituju, ale na druhou stranu ti přeji, aby tě ten covid aspoň trochu "lízl", a ukázal ti, že nejsi imunní a nesmrtelný! Nebo jsi takový "terminátor" jako Vašík Klausů? Uvidíme!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa