„Za normálních okolností bych vyrazil na delší výlet do zahraničí, ale vzhledem k epidemii jsem zůstal u nás doma a pustil se do navrhování této stavby,“ popisuje pro Blesk.cz tvůrce experimentálního soběstačného domu Gaia Vojtěch Valda.

„Jedná se o tzv. Off-Grid House. Dům je vybaven solárními panely a větrnou turbínou, která dobíjí baterie v noci a v zimních měsících, kdy jsou solární panely méně výkonné. Stav baterií, spotřebu, dobíjení a další faktory lze sledovat pomocí mobilní aplikace,“ vysvětluje Valda.

Terasa na naviják

Dům zadržuje dešťovou vodu, která je filtrována a distribuována do koupelny a kuchyně. Je vybaven lednicí, bojlerem na ohřev vody a dalšími přístroji na 12 a 24V. Zároveň lze za použití měniče vytvořit vyšší napětí 110V až 230V. Chytré úložné prostory, skládací postel/ pohovka, nábytek i stůl je samozřejmostí. Venkovní terasa lze pomocí navijáku sklopit, a tím kontejner uzavřít.

Podívejte se, jak soběstačný dům funguje.

Architekt Vojtěch Valda odpovídá na dotazy Blesk.cz

Je váš dům obyvatelný celoročně?

Pokud jde o naše zeměpisné šířky, tak v této podobě dům celoročně obyvatelný není, musel by se vyřešit zdroj pitné vody. Dům sbírá a pracuje s dešťovou vodou, což by mohl být v případě mrazivého počasí problém. Kdyby se dům napojil na veřejný vodovod nebo na studnu, tak mu ale k celoročnímu provozu v zásadě nic nechybí.

Jaká je pořizovací cena?

Do milionu korun, záleží na vybavení technologiemi, které je individuální. Nejvyššími položkami při stavbě kontejneru byly samotný kontejner, posuvné velkoformátové okno z hliníkových profilů, stříkaná tepelná izolace a v neposlední řadě všechno technologické vybavení. Náročná byla i stavba interiéru z překližky, který je samozřejmě navržený a sestavený celý na míru.

Budete ve svém kontejnerovém domě bydlet?

Kontejner na fotkách je plně vybavený prototyp určený k prodeji. Doufám, že si ho budoucí majitel upraví podle svých individuálních požadavků a bude mu tak obytný kontejner do budoucna dobře a dlouho sloužit.

Máte nějaké poznatky ohledně zájmu o tento typ bydlení?

Zatím ne. Sám jsem zvědavý, kolik lidí projeví o vestavbu do námořního kontejneru zájem. Je to moderní přístup k bydlení, který získává u nás i ve světě čím dál víc příznivců. Nejedná se jen o minimalistické dostupné bydlení ale také o lifestyle a ohleduplnější přístup k životnímu prostředí. Bude-li epidemie trvat i nadále, což bych rozhodně nerad, určitě se pustím do dalšího podobného projektu i letos.

Co říkalo okolí, když jste kontejner na pozemek přivezl?

Pobavila mě reakce jednoho mého souseda, který si myslel, že jsem na pozemek umístil meteorologickou stanici.

Tři různé nadčasové domy stojí samostatně, přesto tvoří jeden celek.