„V tomto místě stále funguje nezaměnitelné libeňské genius loci. Chceme ho udržet a vrátit nejen Libeňákům jeden z mála zachovalých společenských prostorů. Rádi bychom pořádali výstavy, společenské akce, setkání či přednášky. Zároveň chceme vzdát hold Libni a jejím obyvatelům a rodákům. Především spisovatelům Hrabalovi, Lustigovi, (Eduardu) Štorchovi a dalším,“ uvedl radní Michal Švarc (Patrioti pro Prahu 8).

Úpravy prostor a příprava expozice začnou poté, co městská část schválí rozpočet na letošní rok. To by mělo být v březnu. Nyní funguje v rozpočtovém provizoriu, kdy nesmí dávat peníze na investice, ale pouze na svůj chod. „Jakmile bude schválen rozpočet, okamžitě se začne s úpravami. Co vystavit už máme, takže v květnu bychom otevřeli. Zda to bude veřejné otevření, či nikoliv, bude záležet na epidemiologické situaci a pravidlech, která budou,“ řekl Šalek.

Prostory si radnice vybrala kvůli tomu, že jde o poslední zachovalý autentický společenský a komunitní sál v Libni. V domě bydlel spisovatel Eduard Štorch a do restaurace sem chodili Hrabal i Lustig. „Bohužel, ani jeden z těchto světově proslulých libeňských spisovatelů nemá v Praze expozici, která by jejich život a díla připomínala,“ řekl Šalek.

Hrabal žil v ulici Na Hrázi v domě v bývalé kovárně. Dům byl zbourán při výstavbě nynějšího dopravního terminálu na Palmovce. Na zdi zde je malba připomínající Hrabala. Lustig se narodil v Libni v roce 1926 a chodil zde také do školy. Eduard Štorch v roce 1906 při silnici u Rokosky objevil s dětmi pozůstatky mamuta. Na základě tohoto objevu situoval svůj nejznámější příběh z pravěku také do Libně.

Fotogalerie
4 fotografie