Výstavy v okolí metra Vltavská jsou novým projektem, který vzniknul pod taktovkou Galerie hlavního města Prahy (GHMP) ve spolupráci s Dopravním podnikem (DPP) a speciálním projektem Umění pro město, který se snaží do pražského veřejného prostoru navrátit kvalitní umění. Celé okolí metra Vltavské je poměrně problematickým územím, kde se často shlukují nepřizpůsobiví občané. V budoucnu ho navíc čeká kompletní proměna v souvislosti s výstavbou nové čtvrti Bubny – Zátory. S novou výstavbou zaniknou i specifické Vltavské kaskády, i to je jeden z důvodů proč byla pro cyklus výstav zvolená právě Vltavská.

Lidé z Vltavské

Jako první se na Vltavské kaskádě objevily velkoformátové fotografie od streetového fotografa Kevina V. Tona s názvem Lidé z Vltavské. „Dokumentováním pouličního života se Ton zabývá dlouhodobě, lokalitě okolí stanice metra Vltavská a přilehlých holešovických periferií a jejích obyvatel se soustavně věnuje od roku 2015. Dokumentuje lidské osudy nejen sociálně vyloučených skupin, ale i běžný každodenní život toho okolí,“ vysvětluje Marie Foltýnová, kurátorka GHMP. „Lokalita je problematická, proto jsme pro začátek chtěli zvolit něco, co lidi nenaštve a nebudou mít hned potřebu to ničit,“ dodává Foltýnová.

Svou práci Ton popisuje následovně. „Hledám podstatu. Podstatu lidství. Hledám člověka, ať je kdokoliv, ať je kdekoliv, ať je čímkoliv. Hledám člověka v člověku. Prostřednictvím fotografií. Především černobílých.“

Nový mural vznikne později

Původně měla na Vltavské vzniknout nová velkoformátová malba, takzvaný mural, který by nahranil ten současný, jež je už zničený. „Když jsme zde před rokem a půl realizovali první mural, bylo nám jasné, že tu nebude věčně. Dnes už je víceméně překryt jinými nástřiky a tagy, proto jsme vyhlásili další soutěž na nový murál. Zaslané návrhy ale ve většině neodpovídaly zadání, počítaly třeba i s objektovými instalacemi, proto budeme soutěž vyhlašovat znovu,“ vysvětlila Marie Foltýnová.

Výstavy až do konce roku

Než se ale vyhlásí nová soutěž, vybere se výherce a murál bude namalován, rozhodly se výše zmiňované instituce, že si Vltavská do té doby zaslouží jiné oživení, proto přistoupily ke konceptu krátkodobých výstav. Jakou podobu budou následující výstavy mít, ještě není rozhodnuto GHMP k nim vyhlásila veřejnou výzvu.

„Přihlásit se může kdokoli, kurátorské skupiny i umělci jako jednotlivci, odborná komise pak ze zaslaných materiálů vybere další 3 výstavy. Každá potrvá tři měsíce, takže bychom měli mít program do konce tohoto roku,“ vysvětluje Foltýnová. Téma není pevně dané, podle Foltýnové by ale bylo vhodné, aby nějakým způsobem korespondovalos danou lokalitou. „Jedinou podmínkou v podstatě je, že návrh nesmí být vulgární a nesmí podněcovat k násilí,“ dodala kurátorka. Rozpočet na každou z výstav je stanoven na 150 tisíc korun.

Fotogalerie
34 fotografií