Brno opravilo za 63 milionů korun v Podnásepní ulici bytový dům, ve kterém vzniklo deset sociálních a dvanáct startovacích bytů. Nyní si chcě radnice svou investici chránit. Do jedné z bytových jednotek proto nastěhuje strážníka. Jeho úkolem bude dohlížet na to, aby v domě panoval klid a pořádek.

Doufají, že se osvědčí

Je to krásně zrekonstruovaný dům a chceme, aby tak i zůstal. Chceme, aby v domě byl klid a pořádek a aby se tam dobře bydlelo. Pokud se tento model osvědčí, přistoupíme k tomu i u dalších obdobných domů,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva (43, ČSSD).

Podle radnice strážník s podmínkou souhlasí. „Byl se už na bydlení podívat a má o ně zájem,“ ujistil Oliva. Podle primátorky by přítomnost strážníka měla dobře fungovat.

Přijatelný nájem

„Strážníci mají zkušenosti s řešením konfliktních situací a urovnáváním sporů. Věřím, že to v tomto případě zužitkují a že se v domě bude všem dobře žít,“ doufá primátorka.

Smlouva o nájmu uzavře město s žadateli na tři roky s možností prodloužení. Nájemné je stanoveno na 61,54 Kč/m²/měsíc s tím, že tato částka se každoročně upravuje o míru inflace.

VIDEO: Brnu může těžko někdo vytknout, že v bytové politicie nemyslí na nemajitené lidi. Zrekonstruovalo byty i pro bezdomovce.