Ač jsme chalupu v Pasekách nad Jizerou na západním okraji Krkonoš navštívili v době, kdy byla sněhová nadílka ještě minimální, dýchl tu na nás přesto ten pravý duch hor. Může za to podařená rekonstrukce, zachování dobových prvků a zejména stylové vnitřní vybavení, na němž si dal majitel David Fiala opravdu záležet.

„Jako mladý kluk jsem do Pasek jezdil na lyže a oblast jsem si zamiloval a toužil jsem tam mít chaloupku. V dospělosti mě pak jako restaurátora nadchla architektura starých chalup a také historie této obce, která má úžasnou tradici houslařů a sklářů. Zároveň mi učarovala zdejší malebná horská krajina,“ vysvětluje majitel, proč dlouhých pět let jezdil každý víkend po okolí a hledal, zda tu není nějaká chalupa na prodej.

„Když jsem se konečně dozvěděl, že je, oslovil jsem hned majitele a okamžitě jsem se s ním domluvil.“ Tím pro majitele začalo období oprav a rekonstrukcí. „Chaloupka byla původně stodola k vedlejší chalupě, která sloužila již na sklonku 19. století jako dílna místního truhláře,“ vysvětluje nám David Fiala.

Při koupi byl objekt v havarijním stavu, střecha byla místy propadlá, dovnitř zatékalo… Majitel jej zachránil doslova na poslední chvíli, další zimu by už pravděpodobně chaloupka nepřežila. „Nechali jsme vyměnit celé opláštění. Po opravách a výměnách poškozených částí však zůstala nezměněna základní konstrukce a vzniklo tak typické hrázdění, jež ozvláštnilo interiér.“ S bílými stěnami, které jsou členěny tmavě natřenými trámy, ladí nové podlahy ze světlých smrkových prken. Byla zachována také původní velikost a tvar oken. Ta nová s dvojsklem vyrobil na míru místní truhlář.

„Při rekonstrukci jsem navíc na jednom trámu narazil na zápis stavitele s datací roku 1809. Ten jsme samozřejmě také zachovali. Ale nejvíc si cením původního hoblíku, který jsme v truhlárně našli. Teď visí na stěně jako dekorace,“ ukazuje nám majitel.

Při rekonstrukci se majitel držel tradiční dispozice horských chalup. „V přízemí jsem zachoval otevřený prostor, tak jak to bylo běžné v minulosti a na takzvaném povalu, kde truhlář v patře ukládal řezivo, vznikla spací galerie,“ vypráví David Fiala. V přízemí se vedle „sednice“ ještě našlo místo na malou ložnici a koupelnu. Dnešní doba si přece jen žádá určitý komfort. Při rekonstrukci tu byl obnoven přívod vody a nově zavedena elektřina. Ale topí se tu stále jako za starých časů. „Našim hostům rozhodně nevadí, že si musí dojít pro dřevo a zatopit si v kamnech nebo si musí odházet sníh. Je to naopak velmi romantické,“ usmívá se majitel.

V interiéru chaloupky na první pohled zaujmou dobové dekorace, z nichž spousta souvisí s pobytem na horách – na stěnách visí staré lyže, sáně i fotografie prvních lyžníků. Zajímá nás samozřejmě, kde tyto poklady David Fiala objevil.

„Jako restaurátor, starožitník a sběratel jsem už dlouho před koupí chalupy hledal v bazarech, ale i u lidí v Pasekách nejrůznější dobové kousky. Můžu říct, že jsem alespoň něco koupil snad od každého souseda. Všechny artefakty jsem pak náležitě opravil, aby byly hezké a funkční. Po obrázcích lyžařů jsem pátral po antikvariátech,“ vzpomíná David Fiala.

Po kompletní rekonstrukci zchátralé ruiny tak vznikla romantická horská bouda. „Chaloupku jsem chtěl hlavně zachránit před rozpadem. Kromě nás sem brzy začali jezdit naši přátelé lyžaři na zimu a milovníci horské přírody v létě. Pak jsme se ji vzhledem k zájmu návštěvníků rozhodli i pronajímat,“ uzavírá naši návštěvu David Fiala.

Fotogalerie
8 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.