Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Musely se svléknout do kalhotek a pak ukázat víc: Ženy čelí zvůli policie kvůli Navalnému

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. února 2021
19:05

Během úterních protestů stoupenců ruského opozičního předáka Alexeje Navalného bylo zadrženo 1408 lidí, mezi nimi se nacházely i ženy. Ty se podle výpovědí staly terčem hlavně sexuálního ponižování ze strany police. Příznivci Navalného vystupují proti jeho uvěznění, konkrétně úterní protest reagoval na verdikt soudu, že kritik Kremlu má strávit ve vězení dva roky a osm měsíců, informoval list Daily Mail.

Ženy, které byly zadrženy, uvedly, že se musely vysvléknout donaha, policisté je pak nutili, aby vykonávaly různé úkony. Celá situace byla podle žen velmi ponižující. Strážníci po nich chtěli, aby jim ženy ukázaly své spodní prádlo či aby se svlékly úplně. Policisté jim vyhrožovali, že za neuposlechnutí jejich příkazu je čeká postih. Mnohé ze zadržených žen se obrátily na aktivistku za lidská práva Elzu Nisanběkovou, aby si postěžovaly na to, jak s nimi policie naložila.

„Tohle nemá nic společného se zákonem“

„Rodí se nám tady dost podivná praktika. Holky mi o ní psaly. Po zadržení a převozu na stanici jim přikážou se svléknout donaha v místnosti s transparentním sklem, nahé je pak vyslýchali. Některé policisté nutili, aby jim ukázaly spodní prádlo, chtěli po nich, aby si vyhrnuly trička a stáhly kalhoty. Tohle nemá nic společného se zákonem, tohle je sexuální deviace a perverze,“ prohlásila Nisanběková.

Další zadržený Talgat Ahmadijev (28) pro tisk popsal, jak se policisté chovali k ženě, která byla zatčená společně s ním. „To se nedá popsat jako humánní zacházení. Donutili ji, aby si sundala podprsenku, mohla zůstat jen v kalhotkách. Nejdřív odmítla, ale vyhrožovali jí, že jí přidají další obvinění a to z neuposlechnutí rozkazu policisty,“ uvedl.

Zadržené čeká pokuta nebo vězení

Podobná svědectví podalo rovněž několik studentek z Kazaně, také ony skončily kvůli protestu na stanici. Strážníci je zavřeli do výslechové místnosti s transparentním zrcadlovým sklem, kde je donutili se svléknout. Většina ze zadržených byla propuštěna, čeká je předvolání před soud, kde s největší pravděpodobností dostanou trest v podobě pokuty nebo vězení na 7 až 15 dní.

Video  Neurologické, kožní i psychické problémy. Postcovidový syndrom nezasahuje pouze plíce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

fotrpjotr ( 6. února 2021 05:11 )

Takovému hoaxu může věřit jen jednoduchý člověk.

olomouc ( 6. února 2021 00:46 )

Ale Pussy Riot žiadnych novinárov neponižovalo.

NovyZakon ( 5. února 2021 23:28 )

Podle fotek by to byl pro polici skutečně tvrdý trest -).

Zobrazit celou diskusi