Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Opatření nefungují, přiznal Blatný. Zpřísňovat ale nechce. A zmínil kolaps zdravotnictví

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. února 2021
14:19
Autor: sova, ČTK, Nikola Forejtová - 
4. února 2021
12:55

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přiznal, že opatření proti šíření koronaviru v Česku nezabírají hlavně proto, že je lidé nedodržují. Nových případů začalo znovu výrazněji přibývat. Ve středu laboratoře potvrdily přes 9500 nových případů. V porovnání s úterým je to nárůst o 400, oproti minulé středě o víc než tisícovku případů. S velkým náporem se potýkají stále i nemocnice. A přibývá i potvrzených případů nakažlivější britské mutace, je jich už přes 30. Další zpřísnění opatření ministr nechystá, apeluje ale na obyvatele Česka, aby je dodržovali.

„Opatření nezabírají, situace je špatná. Vím o tom, že řada lidí je nejen na konci svých sil, ale i na konci svých finančních možností,“ řekl Blatný. Roli podle něj hraje i britská mutace viru, která je podle expertů mnohem nakažlivější.

Navzdory špatnému vývoji není zpřísnění opatření podle ministra řešením. „A i když si to nechceme přiznat, covid-19 změnil i naši psychickou situaci. Nechci hovořit o dalším zpřísňování, ačkoliv i to je možné,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s tím, že zpřísnění bez pochopení lidí nemá smysl. Na obyvatele Česka apeluje, aby opatření nastavená vládou dodržovali, jiná cesta ze složité situace podle ministra není.

„Každý den obcházení opatření nás může stát týdny jeho prodloužení. Všechna se dají dobře shrnout: Necestujte po republice, setkávejme se co nejméně a nosme respirátor (...) Ne kvůli vládě, ne kvůli opozici... ale kvůli vaší rodině, firmě, našim známým,“ dodal ministr s tím, že nedodržovaní restrikcí „není frajeřina“ ani projev mazanosti.

Počet nových případů koronaviru v Česku stoupá. Ve středu laboratoře odhalily 9567 nakažených, což je o téměř 1100 více než před týdnem. Proti úterý je nárůst vyšší zhruba o 400. 

Pokud Česko nedostane epidemii pod kontrolu, tak podle ministra hrozí kolaps zdravotnictví. Nemocniční péči vyžadovalo ve středu 5811 pacientů s covidem-19, což bylo podle aktualizovaných dat na webu ministerstva zdravotnictví v mezitýdenním srovnání zhruba o 250 pacientů méně. Proti předchozímu dni činil pokles asi o 180. Ve vážném stavu je 985 pacientů.

Jeden den nedodržování opatření může podle Blatného vést až k jejich týdennímu prodloužení. „Řada nemocnic je na hranici urgentní péče. Pokud opravdu nezačneme dodržovat protiepidemická opatření, tak se stane, že nemocnice nebudou schopné poskytovat ani základní péči,“ řekl ministr.

K tématu standardní zdravotní péče dodal, že epidemie způsobila mimo jiné i snížení počtu preventivních mamografů až o 40 procent.

esku

Ferdinand Gereg ( 5. února 2021 09:48 )

Opatrenia hlavne ignorujú zamestnávatelia. Vcera som to videl na vlastné oči. Pozitivne testonany zamestnanec a ti ktorí s ním pracovali boli síce OK ale žiadna karantena treba makať.

PetBuk ( 5. února 2021 07:21 )

Bohužel,všichni napadají všechny ale mít vlastní řešení a jít ho realizovat nikdo!­!!!!!!­!!!!!!­!!!!!!­!!! hlavně se mě líbí jak epidomologové napadají ministra,vládu ale sami nic nenavrhují Zásada:Kritizuji a současně navrhuji řešení bohužel v tomto státě nefun­guje­....­....­....

PetBuk ( 5. února 2021 07:13 )

radši zapo­menut­....­....­.....

PetBuk ( 5. února 2021 07:11 )

stemik:asi máš prav­du,,,,­bohu­žel.­....­....­....­....­..

Maximilian ( 5. února 2021 06:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa