Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Navzdory koronaviru: Na jihu Moravy vznikají nové minipivovary

Autor: jn - 
4. února 2021
00:00

Na vinařském jihu Moravy vloni vzniklo navzdory covidové pandemii pět nových minipivovarů. Celkem jich už v regionu funguje 61.

„Velká část pivovarů v regionu je restauračního rázu. Ta je samozřejmě pandemií nejvíce ohrožená, protože naráz přišla v podstatě o obě živnosti, tedy nejen tu pivovarskou, ale zároveň i restaurační,“ řekl Tomáš Gregor, vedoucí Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.

Přes veškerou nepřízeň ovšem otevřeli nadšenci pivovary v Šardicích, Louce, Sivicích a v Brně.

Nejvíce pivovarů je v okolí Brna

Ohlášené otevření Pivovarského domu Poupě v historickém jádru Brna, který má navázat na působení nejslavnějšího sládka české historie, se naopak kvůli covidu opakovaně odsunulo.

V dopadu koronakrize je velký rozdíl mezi mikropivovary, které se zabývají převážně výrobou tzv. Craft beer prodejných v lahvích, a mezi malými pivovary, produkujícími klasická kvalitní piva, kterým vždy lépe slušely sudy. Segment čepovaného piva je samozřejmě postižen řádově víc, než segment piva lahvového," tvrdí Marek Tichý z Pivovarského domu Poupě.

„V centru Brna ale pivovarníci přesto chystají i další projekty, podobně jako v Boskovicích a v Lednici,“ uvedl expert na minipivovary Filip Vrána z Mendelu. Minimální počet malých pivovarů je podle něj naopak na Blanensku a Vyškovsku.

Počty minipivovarů v jednotlivých okresech: Brno-venkov 17, Brno 13, Hodonín 12, Břeclav 8, Znojmo 7, Vyškov 3, Blansko 1.

VIDEO: V Předklášteří otevřeli v létě 2019 první klášterní pivovar na Moravě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa