Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Obří výstava ledových soch v Plzni: Taje! Provoz je drahý, lidé ji vůbec neviděli

Autor: zb - 
4. února 2021
13:40

Potápěč, žralok či chobotnice, to vše se vešlo do chladícího stanu na nádvoří pivovaru v Plzni. Na návštěvníky tady čekalo 18 soch z ledu. Marně. Kvůli vládním opatřením roztají. Na jejich chlazení už nejsou peníze a pořadatel zatím nedostal ani žádné vládní dotace.

Měla to být největší výstava ledových soch v Česku. Trvat měla půl roku, od loňského října do března. „Čekal jsem až do prosince. Když se začala opatření uvolňovat, postavil jsem stan, navezl led a vyrobil sochy, zapnul chlazení a myslel jsem, že přes Vánoce se lidé přijdou podívat,“ řekl pořadatel Lukáš Toušek z Ice Factory.

Jenže vše bylo jinak. Místo uvolnění přišlo zpřísnění. „Stan mě stál půl milionu, statisíce byly uloženy v ledových blocích, z kterých se sochy vyrobily, 300 tisíc měsíčně byly náklady na chlazení a to už nešlo utáhnout,“ dodal Toušek.

Podmořský život

K vidění mělo být 18 soch z podmořského života. „Většina jich byla vysoká 2 metry. Největší byla chobotnice a plejtvák. Ty měřily 3,5 m,“ řekl Toušek. Na výrobu soch padlo 30 tun ledu.

Jeden blok ledu vážil 125 kg. Musel být čirý a 250 ledových bloků se vyrábělo v mrazících skladech už v březnu a dubnu. Než jeden zmrzne, trvá to čtyři dny. 

Práce s ledem

Ledové bloky se přivezly z mrazírny do stanu, kde byla trvalá teplota minus 6 stupňů Celsia. Tady se pak vyráběly sochy, každá 3 dny. Nejdříve se musely „slepit“ ledové bloky.

„Stříkla se mezi ně voda a počkalo se, až zmrzne. Motorovou pilou se udělala hrubá práce. Kladivem a dlátem se pak sochy dodělaly,“ vysvětlil Toušek.

Ani korunu od státu

Do výstavy investoval Toušek miliony. Když pak chtěl peníze od státu z nějakého covidového fondu, nic nedostal. „Když jsem volal na ministerstvo kultury, řekli mi, že nedělám žádné živé umění, tak nemám na nic nárok a odkázali mě na ministerstvo průmyslu. Tady si mě přehazovali z kanceláře do kanceláře, až mi nakonec řekli, ať sleduji dotační programy. Zatím jsem nic nedostal,“ uvedl Toušek.

Loňský úspěch

Loňská výstava ledových soch představila lidem světové dominanty. Do křehké krásy ledu se skryla šikmá věž v Pise, Eiffelovka či celý Manhattan. K vidění byla i socha Svobody v New Yorku, děda Mráz a chrám Vasilije Blaženého v Moskvě. Některé sochy pomáhali vytvořit i akademičtí sochaři František Bálek, Václav Lemon a Marian Maršálek. O výstavu byl obrovský zájem.

VIDEO: Takhle se bývali mohli návštěvníci v Plzni kochat křehkou krásou ledových soch...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa