Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Zdravotnický systém by padl na ústa.“ Hamáček smetl podmínky komunistů na delší nouzový stav

Autor: ČTK - 
3. února 2021
14:00

Odpolední schůzky zástupců hnutí ANO a KSČM o toleranci vlády se zúčastní i vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Novinářům řekl, že jeho strana nebude bránit jednání o sloučení zdravotních pojišťoven ministerstva vnitra a obrany, jak komunisté žádají, argumentovat neprodloužením nouzového stavu je podle něj ale nebezpečné. Podle komunistů vláda nenaplnila jejich požadavky na spuštění skiareálů během jarních prázdnin a otevření škol. Zástupci komunistů se proto dnes sešli i s prezidentem Milošem Zemanem.

Hamáček uvedl, že opatření proti šíření koronaviru mají být řešena na základě názorů epidemiologů, odborníků, nikoli přání některých stran. „Pokud se KSČM chce bavit o slučování pojišťoven, my ničemu nebráníme, jsme připraveni o tom jednat,“ uvedl Hamáček. Pokud by ale vláda, kterou komunisté dosud vždy s prodloužením nouzového stavu ve Sněmovně podrželi, nemohla po 14. únoru znovu termín konce platnosti opatření prodloužit, „padl by zdravotnický systém na ústa“.

Komunisté dosud toleranční dohodu mezi KSČM a ANO hodnotili pravidelně po půl roce pouze s větší vládní stranou. Ze závazků z toleranční smlouvy komunisté tlačí podle místopředsedy Stanislava Grospiče především na sloučení zdravotních pojišťoven ministerstev vnitra a obrany a na zavedení pěti týdnů dovolené. Babiš by je podle něj měl znovu stvrdit. „A aby bylo zaručeno, že poslanecký klub a premiér budou tyto požadavky respektovat,“ dodal v úterý.

Ohledně podpory dalšího pokračování nouzového stavu se komunisté rozhodnou také podle jednání s ANO. „Spíše se kloním k tomu, že pokud nebude premiér ochotný garantovat, že už neporuší své závazky, tak potom nouzový stav nepodpoříme,“ uvedl po úterním jednání nejužšího vedení KSČM Grospič. Řadu nynějších opatření lze podle něj nařídit i bez nouzového stavu, i když by to kladlo větší požadavky na krajské hygienické stanice, hlavní hygieničku a ministerstvo zdravotnictví. Podle Hamáčka by tento postup znamenal riziko soudních sporů.

O podpoře vlády, naplňování toleranční dohody nebo o neplnění požadavků komunistů na změny protiepidemických opatření chtějí jednat zástupci KSČM i se Zemanem. Prezident státu krátce po 13:00 přijal předsedu komunistů Vojtěcha Filipa a předsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika. Na twitteru o tom informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa