Peníze navíc můžete zaplatit, když si přechod k nové společnosti rozmyslíte a zláká vás tzv. udržovací nabídka stávajícího dodavatele. V ten okamžik záleží na tom, čemu jste se u toho nového už upsali. Ten vás za vycouvání totiž může pokutovat!

„Od jednoho z dodavatelů v podobných případech řešíme i dvacetitisícové sankce s železnou pravidelností,“ řekl Blesku Michal Kebort,mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Pokuta pro seniora až 75 tisíc!

Rekordem je případ seniora, který se chtěl vrátit k původnímu dodavateli plynu a u nového vypověděl smlouvu do 15. dne po zahájení dodávek. „To lze ale jen u distančně(mimo provozovnu, pozn. red.) uzavřených smluv. Pánovi byla vystavena pokuta 75 tisíc korun. S naší pomocí se sice podařilo sankci snížit, i tak šlo ale o tisícikoruny,“ upozorňuje Kebort. Pokud vám smlouvu zajišťoval zprostředkovatel, může vás pokutovat i on!

ERÚ se setkává i s případy, kdy dodavatelé při předložení nabídky slibují, že smlouvu u stávajícího dodavatele ukončí za ně. Když to neudělá, čelí ale pokutě spotřebitel.

Současné Dukovany ukončí svou životnost v roce 2035, pak celou tu nádheru budeme muset odvézt do šrotu. Na druhou stranu, v Česku se zatím víc elektřiny vyrobí, než spotřebuje.