Při kličkování přeplněným Andělem jen málokdo tuší, že se jen pár kroků za obří prodejnou obuvi, zastrčený za hotelem v ulici Kartouzská ukrývá malý poklad. V křížení ulic Plzeňská a Kartouzská totiž stojí jedna z prvních secesních památek na území Prahy. Vila, známá jako zámeček baronky Ringhofferové, je dokonce v současné době na prodej za „pouhých“ 73 milionů.

Bohužel tehdy vcelku romantická vila, ke které patřila i menší zahrada, si ze svého dřívějšího půvabu příliš nezachovala. Zahrada zmizela a přibyly velmi rušné ulice, a to dokonce ve dvou úrovních. Baronka by se asi dnes divila, že místo do zahrady shlíží na výjezd z tunelu Mrázovka.

Zpět ale k historii. Kde se zrovna v těchto místech vzala takto cenná architektura? Odpověď je vcelku jednoduchá. Josefa Schallowetzová, tedy baronka Ringhofferová, byla manželkou proslulého pražského továrníka Františka Ringhoffera. Ten v roce 1852 přestěhoval svou továrnu z centra města právě na Smíchov. Za 50 000 zlatých získal cca tři hektary pozemků ohraničených ulicemi Plzeňskou, Kartouzskou a blokem domů ve Štefánikově ulici. Tedy prakticky na stejném místě, kde se dnes nachází obchodní centrum Nový Smíchov.

Továrna se místním nelíbila

„I přes protesty majitelů místních realit a smíchovské židovské obce, jejíž synagoga se ocitne v těsném sousedství hlučné fabriky, kde se pracovalo i o šábesu, dokázal František Ringhoffer vybojovat na okresním hejtmanství a nakonec i na okresním soudě povolení ke stavbě vagonky, později i slévárny, strojírny a plynárny,“ popisuje Milan Hlavačka z historického ústavu Akademie věd v knize Fenomén Ringhoffer. Dokonce se mu podařilo uklidnit i smíchovské židy, postavil jim totiž novou synagogu na rohu Plzeňské a Stroupežnického ulice, která tu stojí dodnes.

Zámeček dělníkům natruc

Čím si ale definitivně znepřátelil místní obyvatele, kteří byli převážně chudými dělníky právě v Ringhofferově továrně (zaměstnával jich až 2500, pozn. red.), byla stavba vily, známé jako zámeček baronky Ringhofferové. „Tehdy Františka Ringhoffera písemně napomenul i jinak loajální přítel a obchodní ředitel firmy André Diehl, že není nutné, aby výstavbou honosné vily přímo za továrním plotem provokoval své dělníky a závistivé smíchovské měšťany,“ uvádí Hlavačka.

Secesní skvost 

Nešlo o zcela novou stavbu. Na místě zámečku stál původně klasicistní dům, který pro Ringhoffera přestavěl kolem roku 1900 známý pražský architekt Osvald Polívka. „Tento někdejší absolvent pražské techniky proslul jako autor bankovních paláců, tzv. Nové radnice nebo Obecního domu (s Antonínem Balšánkem). Smíchovský zámeček je jednou z prvních secesních staveb v Praze. Má výrazný asymetricky umístěný segmentový štít a schodišťovou věž vetknutou do nároží,“ píše se v knize Slavné stavby Prahy 5.

 

„V pozdější době, zejména v komunistické éře, byl devastován, naštěstí nebyl zcela zničen (nacházelo se v něm zdravotní středisko), dochovala se i část vnitřního zařízení schodišťové haly. Rekonstrukce zámečku, jejímž projektantem byla společnost A projekt, byla zahájena roku 2005,“ stojí dále v knize.

Kdo ho koupí?

V rámci zmiňované rekonstrukce, která skončila v roce 2007, byla celá nemovitost předělána na luxusní kanceláře. „Klasicistní vila známá jako Zámeček Baronky Ringhofferové byla přestavěna pražským architektem Osvaldem Polívkou s použitím velmi kvalitních materiálů. Vila je vhodná především jako reprezentativní sídlo. Přízemí a 1. patro slouží jako reprezentativní prostory, jednací místnosti a kanceláře se zázemím. Podkroví slouží jako luxusní apartmán. Na pozemku je garáž a vlastní parkoviště.,“ řekla pro Blesk realitní makléřka Simona Šonová, která má prodej na starosti. Secesní památka, která je na prodej už řadu let, je nyní v nabídce realitních kanceláří za 72 990 000.

Fotogalerie
16 fotografií