Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

7 tipů na romantické procházky: Vyrazte na zříceniny! Vrškamýk, Zvířetice i Templštejn

/
  • 7 tipů na romantické procházky: Vyrazte na zříceniny!
    4. února 2021 ● 16:55

    Pokud už doma nemáte stání a přímo vás to nutí jít ven, zkuste tentokrát vyrazit na procházku ke zřícenině nějakého hradu. Takový výlet má neuvěřitelné kouzlo dávno zašlých časů a je to „těžká“ romantika. Ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz jsme pro vás připravili sedm tipů, kam vyrazit.

  • 1.

    Vrškamýk s loupeživým rytířem

    Se stavbou hradu začal patrně Václav I. Kolem roku 1240. Hrad Vrškamýk v Kamýku nad Vltavou se stal letním sídlem nejstarších českých panovníků. Když jeho úlohu převzal hrad Karlštejn, upadl v zapomnění. Jako zřícenina je veden už dlouhá staletí. Přesto má neobyčejný půvab a váže se k němu i pověst o loupeživém rytíři Huncovi, jehož černá duše dále bloudí krajem. Zřícenina se nachází mezi Kamýkem nad Vltavou a Zduchovicemi, z centra Kamýku sem vede zelená turistická značka.

    Autor: Foto ČTK - Jan Rychetský

  • 2.

    Zbořený Zbořený Kostelec

    V přírodní rezervaci nad řekou Sázavou se tyčí zřícenina královského hradu Zbořený Kostelec. Kdy byl přesně postaven, není známo, ale zmínky jsou o něm kolem roku 1341. I zdejší ruiny lákaly romantické spisovatele a básníky. Poloha hradu u řeky Sázavy uprostřed lesů k tomu přímo vybízí. Po revoluci se sdružení Řád rytířů bílého kříže snažilo o oživení stavby, byly provedeny některé záchranné stavební práce. Od roku 2003, kdy byl spolek vystěhován, ale hrádek opět chátrá.

    Autor: Czechtourism a archiv

  • 3.

    Zvířetice učarovaly i Máchovi

    Nedaleko Bakova nad Jizerou nad řekou Jizerou se tyčí zřícenina hradu Zvířetice. Hrad byl cílem mnoha výletníků už od dob romantického 19. století, kdy sem zavítal i Karel Hynek Mácha a zříceninu dokonce nakreslil. Nejstarší část původního hradu vznikla kolem roku 1318, a postavit jej patrně nechal uváděn Zdislav z mocného rodu Markvarticů. Hrad, který byl později přestavěn na zámek, není obýván od roku 1720, kdy jej zachvátil mohutný požár. Z hradní věže je nádherný výhled na vrch Baba a na opačné straně až na hrad Bezděz.

    Autor: Foto ČTK - Jiří Částka

  • 4.

    Krvavá historie Herštejna

    Starý Herštejn stojí na jednom z kopců v Českém lese v přírodní rezervaci Starý Hirštejn. Historie hradu je velmi umná a krvavá. V roce 1484 zažil hrad překvapivý útok ozbrojenců falckého kurfiřta Filipa. V krvavé řeži byly vražděny i ženy a děti. Přežil pouze čtyřletý Petr, syn Hanse Elsenberka. Pozdějším majitelem se stal Zdeněk Dobrohost z Ronšperka, který tu na začátku 16. století sám vedl loupežníky! Proti němu vytáhl do bitvy v roce 1510 Zdeněk Lev z Rožmitálu. Hrad dobyl, vypálil a pobořil. V 17. století se okolí hradu stalo vyhledávaným místem hledačů drahokamů. Patrně zde nacházeli vzácné akvamaríny a chrysoberyly, které se ještě dnes v okolí Poběžovic vyskytují.

    Autor: Czechtourism a archiv

  • 5.

    Skalní hrad Kozlov

    Bývalý skalní hrad Kozlov - Chlum se nachází na vrcholu kopce Kozlov na Hruboskalsku u obce Kacanovy. Z typického skalního hrádku se dodnes dochovaly pouze vytesané světničky ve skále a zbytky obranných příkopů. První písemné zmínky o hradu pocházejí ze starých listin kolem roku 1330. Hrad byl v držení rodu Valdštejnů. Dlouho si ale slávy neužil, už v druhé polovině 14. století jeho význam pohasínal a začínal pustnout. Dostanete se k němu po žluté značce z obce Všeň anebo z opačného směru od Kacanov.

    Autor: Czechtourism a archiv

  • 6.

    Kdysi významný Templštejn

    Hrad Templštejn vystavěl na skále nad řekou Jihlavkou řád templářů a učinil z něho sídlo. Ze 13. století se dochovalo templářské jádro hradu půdorysu pětiúhelníku. Hrad byl postupně rozšiřován, až se stal ve své době jedním z největších hradních areálů této části Moravy. Hrad Templštejn nebyl nikdy dobyt. Osudným se mu patrně stal velký požár někdy v polovině 16. století. Obnovy se už nedočkal a jeho význam zanikl. Zřízcenina se nachází asi 3 km od centra obce Jamolic u Moravského Krumlova.

    Autor: Czechtourism a archiv

  • 7.

    Na Brníčko se zapotíte

    Na vrcholku kopce se rozvalují pozůstatky hradu Brníčko u Zábřehu. Z kdysi mohutného hradu, o jehož existenci se zachovaly zmínky z roku 1356, zůstaly dnes už jen zříceniny dvoupatrového paláce, věže, kusy hradby, příkopy a valy. Cesta ke zřícenině vede ze vsi Brníčko po modré a červené značce. Překonat ale musíte zhruba půlkilometrové stoupání. Ten výhled po okolí ale stojí za to.

    Autor: Czechtourism a archiv

    Fotogalerie
    8 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy