Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší, čufty i fašírka! Podívejte se, jak na to!

/
  • Meleme, meleme maso!  A z něj pak vytvoříme skutečné delikatesy!
    5. února 2021 ● 06:00

    Měli bychom vědět, že je to česká klasika podobně jako smažený sýr. Řeč je o holandském řízku, specialitě socialistické kuchyně, který je ovšem při zachování kvality a správné procedury pravou delikatesou. Dnes proto budeme sestavovat menu z mletého, konkrétně z vepřového. A je to bašta, o tom žádná…

  • 1.

    Holandský řízek s bramborovou kaší

    Potřebujeme: ◗ 400 g mletého vepřového bůčku ◗ 100 ml studené vody ◗ 100 g goudy ◗ mouku ◗ 2 vejce ◗ strouhanku na obalení ◗ olej na smažení ◗ sůl, pepř ◗ hladkolistou petrželku Na kaši: ◗ 500 g brambor typu C ◗ 150 g másla ◗ 150 – 200 ml teplého mléka ◗ nasekanou petrželku k podávání ◗ sůl ◗ znojemské okurky

     

    Postup: Mleté maso dáme do mísy, přilijeme studenou vodu a rukama rychle, ale důkladně propracujeme. Studená voda je důležitá, aby se maso dobře spojilo v kompaktní hmotu. Osolíme, opepříme a přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, dobře promícháme. Vlhkýma rukama vytvarujeme čtyři oválné placky a necháme je v chladu asi dvacet minut odležet.

    Holandský řízek s bramborovou kaší
    Autor: scom

    Mezitím si připravíme kaši. Brambory oloupeme, pokrájíme je na kostky a dáme vařit do osolené vody, vaříme doměkka. Slijeme, nahrubo rozšťoucháme, přidáme pokrájené máslo a pokračujeme ve šťouchání. Postupně přiléváme teplé mléko a vymícháme do konzistence hladké (až hedvábné) kaše. Podle chuti ji pak samozřejmě dosolíme.

     

    Odleželé placky postupně obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. Ve vyšší pánvi nebo kastrolu rozpálíme asi centimetr vysokou vrstvu oleje a smažíme holandské řízky z obou stran dozlatova.

     

    Začínáme zprudka, posléze plamen trochu ztlumíme a dosmažíme je pozvolněji, aby se uvnitř dobře propekly. Podáváme je s bramborovou kaší, posypané nasekanou petrželkou, případně přelité rozpuštěným máslem.

    Tipy Dariny Křivánkové, šéfredaktorky časopisu F.O.O.D

     

    ● Sýr vybíráme holandského typu, abychom naplnili podstatu pokrmu obsaženou v názvu. Gouda ideál.

     

    ● Sýr strouháme nahrubo, aby ve směsi více vynikl. Lze také krájet na drobounké kostičky, ale to je piplačka.

     

    ● Ideální poměr je na 100 g masa (což odpovídá jedné porci) 25 g sýra.

     

    ● V receptu je pojivem voda, ale někdo volí klasiku: tedy vejce a mléko, přičemž fajnšmekři dávají místo mléka smetanu.

     

    Dokonalá sekaná z vinné klobásy a hub

  • 2.

    Spišská fašírka

    Umeleme 200 g vepřového bůčku a 300 g předního hovězího. Přidáme jednu nastrouhanou cibuli, pár stroužků česneku (drceného), jedno vejce, pepř, sůl, pálivou papriku podle chuti a všechno dohromady smícháme a prohněteme.

    Potom z masa rozválíme obdélník, na něj vložíme 250 g oloupané spišské klobásy (můžeme i nakrájet), stočíme do válečku a za občasného podlévání pečeme v troubě. Vypečenou šťávu zaprášíme trochou hladké mouky, osmahneme, zalijeme vroucím vývarem (z masoxu postačí) a povaříme. Podíváme sypané nasekanou petrželkou, nejlépe k bramborové kaši. Ale klidně i hrachové.

  • 3.

    Dalmatské čufty

    Umeleme dohromady 200 g vepřového a 200 g hovězího masa a vmícháme do něho v mléce rozmělněnou a na plátky rozkrájenou žemli, přidáme jedno vejce, dále 100 g hladké mouky, opepříme, opaprikujeme a osolíme.

    Dalmatské čufty
    Autor: scom

    Z této hmoty utvoříme osm až deset válečků nebo kuliček, opečeme je ze všech stran na oleji a vyjmeme. Na pánev dáme 300 g másla, nalijeme na něj olej, který nám zůstal v kastrolku, a zpěníme v tom drobně nakrájenou cibulku, již zaprášíme špetkou mouky a lehce osmažíme.

     

    Pak zalijeme trochou horké vody, přidáme dvě lžíce smetany a krátce povaříme. Následně vmícháme 200 g leča z konzervy (nebudeme o tom mluvit, důležité je, že se nezdržujeme), dvě lžíce sterilovaného hrášku, jednu nadrobno nakrájenou sladkokyselou okurku a dvě lžíce kečupu. Uvedeme do varu. Přisladíme podle chuti a vložíme čufty. Už nevaříme, jen přihříváme a můžeme dochutit několika kapkami citronové šťávy. Dobré podávat s rýží.

     

     

Dnešní horoskopy