Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dvě roušky lepší než jedna? Maďar vysvětlil, zda nás ochrání lépe než respirátor

Autor: ula, ČTK - 
19. února 2021
16:35

Od úterý bude nutné nosit respirátor, nanoroušky nebo dvě chirurgické roušky na veřejných místech, kde je větší koncentrace lidí. Vrstvení roušek už před časem začala doporučovat řada odborníků jako silnější ochranu proti mutacím koronaviru. Epidemiolog Rastislav Maďar řekl Blesk Zprávám, že s rozšířením nakažlivějších forem viru už nelze spoléhat na ochranu, která platila doposud. Co říká na ochranu dvojitou rouškou? A proč je respirátor lepší?

Na inauguraci amerického prezidenta Joea Bidena to vypadalo jako módní výstřelek. Řada hostů měla přes chirurgickou roušku ještě látkovou sladěnou se slavnostním oblečením. Samotný budoucí prezident už byl v prosinci vídán s dvěma rouškami, stejně jako viceprezidentka Kamala Harrisová.

Mladá básnířka Amanda Gormanová, která vystoupila na inauguraci prezidenta USA Joea Bidena, měla pod stylovou rouškou od Prady ještě klasickou chirurgickou roušku.

Dvě roušky měl na inauguraci i demokratický politik Peter Buttigieg a jeho manžel. Už v prosinci byl ve dvojité roušce vídán samotný Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová. Roušku přes respirátor nosí i tisková mluvčí Bílého domu Jen Psaki.

A v neposlední řadě byl ve „dvojité ochraně“ dýchacích cest viděn i lékař a imunulog Anthony Fauci, ředitel Národního ústavu pro alergie a infekční nemoci USA, nyní Bidenův hlavní poradce v otázkách okolo pandemie.

Z módního trendu nutnost?

Řada lidí to zřejmě považuje za módní výstřelek, kdy lidé zakrývají obyčejnou roušku nějakou stylovější, aby se jim hodila k oblečení, nebo aby předvedli roušku světoznámé značky.

S šířením nových a více nakažlivějších mutací koronaviru se ale začaly množit otázky, zda jsou dvě roušky lepší než jedna a zda tedy jejich nositele lépe ochrání. Diskuze přichází v době, kdy některé státy v Evropě zavádějí povinné respirátory v obchodech a ve veřejné dopravě.

„Pokud má vaše rouška pouze jednu vrstvu, přidáte na ni další. Logicky dává smysl, že taková ochrana bude efektivnější. To je přesně ten důvod, proč u lidí vidíte vrstvení dvou roušek nebo kombinaci respirátoru a roušky,“  vysvětluje Anthony Fauci.

Více vrstev = větší ochrana?

Studie již dokázaly, že roušky snižují přenos virů, ale nejde o vysokou ochranu, jako je tomu např. u respirátorů. Podle portálu CNN jednovrstvá rouška není příliš účinná při blokování aerosolů a i dvou, nebo třívrstvé látkové roušky jsou účinné „pouze“ na 50 % až 60 %.

Chirurgické roušky jsou většinou vyrobeny ze tří vrstev netkané textilie, přičemž horní vrstva je z lékařského polypropylenu, jednoho z nejznámějších plastových materiálů, který se využívá v mnoha odvětvích. Podle CNN jedna se studií zjistila, že chirurgické roušky chrání svého nositele před okolím s účinností 50 % a jeho okolí mezi 60 % až 70 %.

„Pokud si dáte na chirurgickou roušku ještě látkovou, získáte více 91 % ochranu,“ řekl v rozhovoru pro CNN Joseph Allen, docent z Harvardské univerzity.

V půlce prosince loňského roku zveřejnily americká vědkyně Lindey Marr a expertka na přenos aerostolů Monica Gandhi prohlášení, ve kterém dokonce nošení dvojitých roušek doporučovaly.

„Chirurgická rouška funguje jako filtr, látková maska pak zlepšuje její přilnutí,“ stálo v prohlášení. Další možností by podle odbornic nosit třívrstvou roušku z pružného, ale pevného a přiléhavého textilu, který se přizpůsobí obličeji.

„Zvažte, že vyměníte látkovou roušku za chirurgickou, nebo že začnete nosit respitátor. Kvalitnější roušky a respirátory mohou pomoci snížit šíření nakaželivějších mutací koronaviru,“ napsal na twitter i bývalý ředitel Centra pro nemoci a kontrolu v USA Tom Friedan.

Blatný: Dvě roušky jako řešení, pokud nemáte respirátor

„Za dostatečnou ochranu nebude možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny a další provizorní ochrany úst,“ řekl ministr. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2, protože lépe lne ke tváři a do jisté míry těsní. „Rouška chrání spíš okolí, respirátor i vás, protože daleko lépe brání vdechování vzduchu,“ připomněl ministr. Dvě chirurgické ústenky místo jedné jsou podle něj řešení pro lidi, kteří třeba respirátor neseženou. „Použití dvou stejně účinných prostředků je lepší, byť neříkám, že dvakrát,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

David Heymann, britský epidemiolog, je ale k nošení dvojitých roušek skeptický. V rozhovoru pro portál Gurdian připomenul, že roušky tu jsou jako nástroj proti šíření viru, ne jako ochrana jejich nositele před nákazou.

„Chápu, že dvě roušky dávají lidem pocit většího bezpečí. Ale nosíme roušky zejména kvůli ochraně svého okolí. Stále platí, že bychom si měli hlavně pečlivě mýt ruce a udržovat si rozestupy,“ řekl Heymann a dodal, že bychom si měli také chránit i oči, protože se množí důkazy, že lidé s brýlemi mají nižší šanci, že se nakazí. Podle něj je navíc jedno, zda nosíte jednu roušku či dvě, hlavně se o ně musíte dobře starat. Jednorázové roušky po použití patří do plastového pytlíku a  pak do koše, látkové roušky by se měly prát na vysoké teploty, vyvářet, dobře vysušit a nejlépe ještě přežehlit.

Respirátory jsou nyní levnější

Lepší ochranu samozřejmě poskytnou respirátory třídy FFP2 (N95). Proto některé země v EU přistoupily k jejich povinnému zavedení např. v obchodech nebo v MHD. Vláda už předtím schválila dvouměsíční zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Nyní budou respirátory v Česku také povinné.

Podle Blatného jsou respirátory na trhu dostupné a zatím se nebude uvažovat o regulaci jejich ceny. Na začátku února vláda na dva měsíce zrušila u respirátorů třídy FFP2 a vyšší daň z přidané hodnoty, obchodníci je pak mohli zlevnit. „Kdyby docházelo ke snížení dostupnosti, tak to budeme dál řešit s příslušnými resorty, které to mají na starosti,“ dodal ministr. Distribuovat se podle něj budou do škol.

Maďar: Doporučuji respirátor, dvojité roušky nejsou rovnocenné

Jak řekl Blesk Zprávám epidemiolog Rastislav Maďar, kvůli infekčním mutacím koronaviru už nelze spoléhat na to, co platilo doposud u původní originální varianty viru.  „Například, že k nákaze dochází většinou až po expoziční době min. 15 minut nebo na to, že když má bezpříznaková osoba obyčejnou roušku a alespoň malý odstup, pravděpodobnost šíření nákazy je velmi nízká. Navíc v poslední době sledujeme klesající věk pacientů s těžším stavem i vyšší procento hospitalizovaných z celkového počtu nemocných,“ vysvětluje Maďar.

„Nošení respirátorů v místech s výskytem většího počtu cizích osob, např. v obchodech nebo tam, kde nelze za všech okolností dodržet bezpečný odstup 2 metrů, což je i MHD nebo výtah, lze rozhodně doporučit. A pokud respirátor třídy FFP2 není k dispozici, může se alternativně použít dvojitá rouška, i když to nebude úplně rovnocenné,“ myslí si epidemiolog.

Video  Blatný: Malé obchody neotevřou. A zpřísnění u roušek" Ušité doma stačit nebudou, nutný respirátor či dvě chirurgiké roušky přes sebe  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

MajkaB ( 19. února 2021 21:46 )

Myslím, že s covidem mám větší šanci na přežití

erich ratzka ( 19. února 2021 19:26 )

To je na nic Lidé nosí roušky několik dní,a někteří ji mají rok stejnou.Kdyby měli střídat roušky jak mají,tak by na ně neměli peníze.

MAMKA2316 ( 19. února 2021 17:23 )

CO BUDE AŽ DOJDOU RESPIRATORY A BUDE MALO ROUŠEK ??ASI NÁM NAŘÍDÍ DÁMSKOU VLOŽKU A NA NI DOMA UŠITOU ROUŠKU NE ???

hafblaf ( 3. února 2021 12:06 )

Asi bude lepší se udusit, než zemřít na Covid.

naidka ( 3. února 2021 09:55 )

Že jo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa