Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Dohra Bendovy narozeninové party: GIBS asi prověří postup policie, Husák zůstává šéfem

Autor: ČTK - 
1. února 2021
19:55

Ústecké krajské policejní ředitelství chce postoupit Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) prověřování postupu policie při oslavě podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v Teplicích. Na informaci Českého rozhlasu Sever v pondělí upozornil server iRozhlas.cz, narozeninový večírek původně odhalil deník Blesk. Mluvčí inspekce Ivana Nguyenová ale na dotaz ČTK uvedla, že GIBS si věc zatím nepřevzala.

Postup policistů původně prověřoval odbor vnitřní kontroly krajského ředitelství v Ústí nad Labem.

V průběhu minulého týdne se v mediálním prostoru objevily informace o ‚záměrném ignorování‘ narozeninové oslavy v hotelu Prince de Ligne ze strany Policie ČR. Na základě těchto zveřejněných informací bylo šetření odboru vnitřní kontroly pozastaveno a věc byla postoupena dle věcné příslušnosti Generální inspekci bezpečnostních sborů pro podezření možného spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekla rozhlasu krajská policejní mluvčí Jana Slámová.

„Můžeme potvrdit, že jsme k této záležitosti obdrželi ze strany krajského ředitelství policie dokument nazvaný ‚Postoupení spisového materiálu dle věcné a místní příslušnosti‘ s podezřením z možného spáchání trestného činu,“ reagovala Nguyenová.

Policisté v Teplicích v té době kontrolovali restaurace

Dokument nicméně obsahoval pouze dva odkazy na internetové články, ve kterých doposud neshledáváme žádné skutečnosti, které by nasvědčovaly tomu, že by zde bylo podezření ze spáchání trestného činu. Proto jsme obratem vyzvali krajské ředitelství policie, ale i policejní prezidium, aby podání bylo doplněno,“ vysvětlila mluvčí GIBS. „V případě, že bude doplněno o relevantní informace, začneme se záležitostí zabývat,“ doplnila.

Video  Tajná party papalášů: Paroubek, Hnilička, Šlégr a další pařili u kmotra Bendy!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Narozeninová oslava, která se konala 23. ledna, porušila několik vládních nařízení proti šíření koronaviru. Uskutečnila se, přestože policisté v Teplicích v té době kontrolovali restaurace, jež měly navzdory zákazu otevřeno.

Husák je v nemocnici a formálně ve funkci zůstává

Účast na oslavě stála místo libereckého krajského policejního vyšetřovatele Vladislava Husáka. Policejní prezident ho odvolal k 1. únoru. Husák, který má nově působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy, však zatím formálně ve funkci zůstal. Je totiž hospitalizovaný a nemohl si převzít příslušné dokumenty.

Husák se hájil tím, že v hotelu měl domluvené setkání se šéfem Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou a se současným místopředsedou Rady České televize Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát, v čele agentury rozdělující miliardy korun na sport ale zůstal. Na funkci kvůli účasti na Bendově oslavě rezignoval také šéf fotbalových Teplic Petr Hynek či zastupitel města Teplice Michal Kasal.

V Česku nyní musejí být kvůli epidemii koronaviru zavřené vnitřní prostory restaurací. Zavřena musejí být také ubytovací zařízení, výjimka platí pro pracovní cesty. V hotelu někteří účastníci oslavy včetně Husáka přespali.

jajas ( 1. února 2021 20:30 )

Takže "GIBS asi prověří postup policie.....". Jak "ASI"? Lidi s tím počítají, že se to prověří! Vo tom žádná!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa