Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaměstnavatelé tlačí na vládu kvůli očkování. A v únoru má dorazit přes půl milionu dávek

Autor: ČTK - 
1. února 2021
18:10

Zástupci zaměstnavatelů vyzvali vládu, aby zveřejnila podrobné plány očkování. Chtějí znát přesnější termíny, kdy jednotlivé věkové skupiny obyvatel půjdou na řadu a kdy budou moci začít očkovat firmy. Po jednání tripartity to v pondělí novinářům řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Řada firem má o očkování zaměstnanců zájem a chce se do něj zapojit. Do České republiky výrobci v únoru dodají 525 000 dávek vakcíny proti covidu-19. Dvě třetiny z 335 000 dávek od Pfizer/BioNTech půjde na přeočkování. Dalších 110 000 dávek dodá Moderna a počítá se také s 80 000 dávek od AstraZeneca. Novinářům to řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Na tiskové konferenci také uvedl, že Česko neplánuje omezit horní věkovou hranici pro očkování touto nově schválenou vakcínou jako některé další země.

„Vyzýváme vládu, aby představila krizové plány ve variantách, jak bude očkovat. Jestli předseda vlády (Andrej Babiš z ANO) řekne, že ve druhém kvartálu přijde osm milionů injekcí, očekávám, že vláda řekne přesně týden, kdy půjdou lidé 75, 70, 65 let,“ uvedl Hanák. Podle něj by se hned po dokončení vakcinace ohrožených skupin měly zapojit i firmy. „Jakmile nastoupí skupina 65 let, očekávám od vlády, že se domluví s firmami - a my se svými firemními a praktickými lékaři - a naočkujeme obrovskou část populace,“ dodal šéf svazu.

Vláda stanovila dvě přednostní skupiny. Celkem je to asi 4,5 milionu lidí. Pokud by se chtěli nechat naočkovat všichni, podávání prvních dávek by podle původního vládního plánu mělo skončit do konce července.

Blatný: Očkování se zpozdí o měsíc

Pokyny k očkování kabinet schválil 13. ledna. Podle nich se v lednu a únoru mělo očkovat asi 838 000 klientů domovů pro seniory, postižené a se zvláštním režimem, pacientů léčeben dlouhodobě nemocných, osob nad 80 let, zdravotníků, pracovníků domovů, hygieniků či dobrovolníků. V další skupině je pak 3,7 milionu seniorů nad 65 let, ostatních zdravotníků, pacienti s chronickými nemocemi, učitelů, policistů a hasičů. Tato fáze měla trvat od února do června. Vakcinace všech ostatních obyvatel pak měla být od května a pokračovat měla i příští rok.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) předminulý týden uvedl, že se očkování první přednostní skupiny zhruba o měsíc opozdí a trvat by mohlo do konce března. Šéf resortu zdravotnictví řekl, že dodávky vakcíny budou teď několik týdnů asi o pětinu nižší a ve druhém čtvrtletí by měly být naopak větší, než se původně počítalo.

Ve druhém čtvrtletí mělo podle původního plánu dorazit 2,7 milionu dávek od firmy Pfizer/BioNTech, 829 800 dávek od firmy Moderna a zhruba 1,8 milionu dávek od společnosti Astra Zeneca. Dohromady je to od března do června 5,3 milionu dávek.

Blatný před nedávnem uvedl, že firmy by mohly začít své zaměstnance očkovat „v průběhu pozdního jara“. Podle ministra se počítá se vznikem firemních očkovacích center. Svaz průmyslu a dopravy poté ČTK sdělil, že se s ministrem dohodl na zapojení firem do očkování od května.

Video  Ministryně financí Alena Schillerová ke zrušení DPH pro respirátory  - abl
Video se připravuje ...

„Zhruba od dubna se dá předpokládat, že tady budou dávky v tak velkém množství, že bude možno začít s masivním očkováním. To znamená nikoliv 10 000 nebo 20 000 denně, ale 100 000 nebo 150 000 denně,“ řekl Blatný.

Tento týden distributor Avenier rozváží ještě 12 000 dávek vakcíny Moderna z lednové dodávky. Prvních 80 000 dávek by měla dodat do Česka v únoru také firma AstraZeneca, jejíž očkovací látku Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila minulý pátek. První dodávky čeká Blatný za dva až tři týdny.

Česko dá seniorům i vakcínu, která je v Německu jen pro mladší

Některé národní lékové agentury mají pochybnosti o účinnosti této látky u seniorů. Italský regulátor v sobotu vydal doporučení, aby vakcínu dostávaly jen osoby ve věku 18 až 55 let. Německé úřady chtějí omezit použití preparátu na osoby mladší 65 let. Podle Blatného je třeba počítat s tím, že vakcíny obecně jsou u starších lidí o něco méně účinné.

Uvedl, že dokumenty, podle kterých byla vakcína schválena, žádnou horní věkovou hranici neobsahují. „Ale nevidíme v současné době žádný důvod k tomu, abychom se domnívali, že vakcína nemůže být použita u lidí nad určitý věk,“ řekl ministr. Podle něj stanovisko k očkovací látce AstraZeneca v tomto smyslu připravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv a Česká vakcinologická společnost.

K očkování také uvedl, že Česko objednalo od výrobce Novavax možné maximum dávek. O kolik přesně jde, ale neupřesnil. Část vakcíny se bude vyrábět také v Česku, ve výrobním závodě v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy. „To, že se vakcína vyrábí v nějaké zemi, neznamená, že na ni má a priori nějaký větší nárok,“ dodal Blatný.

Video  Ministr zahraničí Tomáš Petříček vysvětluje nová pravidla pro cestování  - abl
Video se připravuje ...

Zdravotníci v Česku dosud podali téměř 269.000 dávek vakcíny proti covidu. Zhruba 37.200 lidí už dostalo obě potřebné dávky očkování. První dávku dostalo do konce ledna 77.214 lidí starších 80 let. K očkování se registrovalo přes 200.000 lidí této věkové kategorie, tedy téměř polovina. Většina dosud očkovaných lidí jsou zdravotníci.

frantacizek ( 2. února 2021 05:44 )

vakcíny a vše okolo očkování si vzal na starost, pokud vím, přímo Andrej

priserak77 ( 1. února 2021 21:20 )

Tak já se vsadím, že to avizované množství zase nepřijde. Blatný je nám fakt prd platný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa