Zatímco ostatní museli režiséra Jaroslava Brabce (66) přesvědčit, že se na role v dobovém seriálu České televize hodí, mnozí i na konkurzu, Jaroslav Plesl (46) měl prý roli od začátku jistou. Kvůli Zločinům Velké Prahy si ovšem užil svoje – hodiny driloval maďarštinu a točil lechtivé scény.

Režisér nechtěl do role inspektora Budíka, zkušeného policisty s Vídní vytříbeným vkusem a zálibou v elegantním šatu a dobrých botách, nikoho jiného. „Vzhledem k tomu, že Jaroslav Plesl má část jména společného s Jaroslavem Marvanem z Hříšných lidí Města pražského, tak to už je určitá záruka úspěchu,“ přihlásil se ihned Brabec k inspiraci v kultovním seriálu s radou Vacátkem a inspektorem Boušem.

A hned prozradil, že i na hříchy v jeho seriálu dojde a že Plesla uvidí diváci i v peřinách s jeho filmovou ženou Lenkou Vlasákovou. „Projevuje se docela dobře v kostýmu i bez. Je tam několik postelových scén s paní Vlasákovou, tak k tomu byl docela předurčený,“ argumentoval Brabec.

Horko ale nebylo hlavnímu hrdinovi jen kvůli jemu nepříliš oblíbeným scénám, ale spíš kvůli velkému množství textu. Plesl se někdy musel učit i dvoustránkové monology! „A do toho němčina a maďarština, protože Budíkova žena je Maďarka, a proto spolu doma občas mluví její rodnou řečí. Tyhle repliky jsem musel doslova nadrilovat. A aby to znělo přirozeně, to jsou hodiny práce,“ vylíčil.

Brabce navíc často napadlo část dialogu, který byl původně v češtině, říct maďarsky. Takže to na place museli narychlo překládat s pomocí překladače! Na natáčení naštěstí byla i rodilá Maďarka Ildikó Vargová, jinak služebná Budíkovy rodiny, tudíž jim mohla pomáhat s překladem i správnou intonací. „Maďarština je opravdu výjimečná řeč...“ podotýká Plesl na okraj. Plesl s Vlasákovou spolu už několikrát hráli manžele, v Hamletovi však matku se synem!

Když se prý Jaroslav na roli připravoval, přehrával si v hlavě všechny možné detektivky té doby, aby se aspoň trochu přiblížil espritu elegantních vrchních detektivů. Dobový seriál ale netočil poprvé, naopak, přes »četníky« je svým způsobem expert!

Vždyť roce 2001 si zahrál v Četnických humoreskách, ale jen epizodní roli trampa Džeryho. Před čtyřmi lety pak do své filmografie přidal Četníky z Luhačovic a taky ztvárnil jednu z hlavních rolí v minisérii Zločin v Polné. „Dobové filmy v sobě mají ono vábivé kouzlo. Diváky baví jejich atmosféra, kostýmy, dobové interiéry, předměty, starobylá auta a kočáry. Způsob chování a dávné společenské normy. I když lidé a jejich příběhy jsou vlastně pořád stejní. Jenom na sobě mají jiné oblečení,“ hodnotí Jaroslav Plesl a míní, že si prvorepublikové časy možná až moc idealizujeme.

„Za nadšením z nového státu byly stále cítit dozvuky první světové války, španělská chřipka, bídné podmínky dělnické třídy, nuzota pražské chudiny. Podmínky, ze kterých se rekrutovala zločinnost a pražská galerka. Proslulá hospoda Jedová chýše a vyhlášený bordel U Mastného drdolu nám dnes znějí téměř poeticky. Ale zdaleka to poetické nebylo...“ doplňuje znalecky.

Příště se řeší: SEXUÁLNÍ MORD CHLAPCE!

V Ptačím rybníku na pokraji Velké Prahy objeví mrtvého chlapce. Vražda dítěte, navíc sexuálně motivovaná. Případ je o to složitější, že jde o chlapce Ervína ze Sudet, který se o prázdninách učil v rodině česky. Kriminalisté mají nejdřív prázdné ruce a strach, aby se v novinách nezačala probírat sexuální vražda. Klíčem k případu má být Budíkovi jen úlomek sklíčka a hrst trávy umazané od sazí. Epizodu Loutkohra sledujte v neděli od 20:10 na ČT1.

VIDEO: Těšíte se na nový seriál? Přicházejí Zločiny Velké Prahy

Video
Video se připravuje ...

Těšíte se na nový seriál? Přicházejí Zločiny Velké Prahy Česká televize

Fotogalerie
30 fotografií