Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Malá Lily (6) neustále zvracela: Má vzácnou formu rakoviny, dávají jí rok života

Autor: jel - 
3. února 2021
18:28

Šestileté Lily McKelveyové z Essexu ve Velké Británii lékaři našli vzácný nádor na mozku. Jde o takzvaný difúzní intrinsický pontinní gliom (DIPG), velmi agresivní formu rakoviny, na níž zatím neexistuje lék. Lily dávají doktoři pouhých 12 měsíců života, pokud bude chodit na radioterapii. Zoufalí rodiče Jack a Elizabeth shání peníze na léčbu v USA, která by jejich dcerce prodloužila život.

Holčička se narodila v roce 2014 a byla zdravá a šťastná, ještě loňské Vánoce si rodina užila společně. Lily zjistila, že se jí narodí bratříček, a těšila se, že bude velká sestra. Krátce po svátcích však přišla hrozná rána.

Malá dívenka měla každé ráno problémy a zvracela. Důkladné testy, včetně magnetické rezonance a CT ukázaly, že nejde o střevní chřipku ale o hroznou nemoc. Existuje nová léčba, která by mohla Lily dát pár let života navíc, avšak je zatím dostupná pouze ve Spojených státech. Zoufalá rodina tak shání peníze ve sbírce.

Teta dívenky Lucy řekla médiím, že kvůli pandemii koronaviru malá Lily nejspíš ani nebude moci strávit poslední rok svého života s kamarády a rodinou. „Léčba v Americe jí může prodloužit život, takže po tomto roce uvidí svého bratra a bude trávit čas se svými přáteli, doufejme, že se z pandemie dostaneme,“ řekla nešťastná Lucy. „Nemůže si teď hrát s kamarády, byla okradena o dětství,“ doplnila.

Nyní bude muset Lily podstoupit 13 radioterapií a i tak se zřejmě dožije už pouze jediného roku. Rodiče upínají své naděje k nákladné léčbě v zahraničí na tu je však potřeba vybrat v přepočtu neuvěřitelných 10 milionů korun, zatím dobří lidé poslali celkem skoro třetinu požadované částky.

DIPG

Difúzní intrinsický pontinní gliom je typ nádoru na mozku, který se vyskytuje u dětí. Většinou je diagnostikován do deseti let věku. Objevuje se naštěstí velmi výjimečně. Například v USA jím každý rok onemocní asi 100-150 dětí, ve velké Británii okolo 30. Nádor však roste ve velmi citlivé části mozku a není možné jej vyoperovat, proto je považován za nevyléčitelný. Jenom malé procento dětí s DIPG žije s nemocí déle než 5 let, většina pacientů zemře do 18 měsíců od stanovení diagnózy.

Zobrazit celou diskusi