Odbavovací hala ze skla a hliníku je i hlavní vstupní branou pro cestující do Brna. Vyrostla na severu, hned u východu z nákupní galerie Vaňkovka. Fungovat má i jako hlavní vstup na nádraží. Konečně k nádraží zajíždí i tramvaj.

„Právě z haly vede přes šířku celého nádraží dlouhý chodník na všechna bezbariérová nástupiště,“ řekl Antonín Grund, šéf ČSAD Brno Holding, který Zvonařku vlastní.

Cestující už tedy nemusejí i s kufry kličkovat temnou uličkou mezi autobusy, aby si na informační tabuli na druhé straně nádraží přečetli číslo zastávky, odkud odjíždí jejich spoj. Často se pak museli vracet zpátky k odjezdovému stání.

„Cestu po centrálním chodníku doplňují nové navigační cedule, z nich pasažéři zjistí základní informace o spojích,“ upozornil Grund.

Nová Zvonařka má po více než 40 letech obrácené pořadí nástupišť. Dosud začínaly první zastávky na jižní straně, teď je jednička nejseverněji, u Vaňkovky.

Video
Video se připravuje ...

Zmodernizovaná Zvonařka přivítá po více než roce opět cestující TV Blesk Zdeněk Matyáš

Dopravní uzel Moravy

Zvonařku v Brně otevřeli v roce 1978. Největší autobusový terminál Moravy sloužil od té doby bez větších investic i úprav. V normální „předcovidové“ době Zvonařkou ve všední den projíždělo více než 8 000 spojů, v nichž se denně protočilo kolem 18 000 cestujících.

45 zastávek, 53 parkovacích míst

Dříve temné nádraží s 45 odjezdovými stáními prosvětluje více než 400 lamp a zářivek. Rekonstrukcí prošlo i parkoviště pro autobusy na střeše. Nově zde přibude i 53 parkovacích míst pro veřejnost.

Fotogalerie
29 fotografií