Vsaďte na dřevo

Nejlepší je dřevěné nebo plastové krmítko se stříškou, která přesahuje základnu. Mělo by být dostatečně velké (alespoň 20 x 20 cm), aby se v krmítku ptáci příliš netísnili a vešly se sem i větší druhy, jako je třeba kos.

Pozor na správné umístění

Krmítko umístěte alespoň 1,5 m nad zemí a dva metry od nejbližších stromů či keřů, na kterých by mohli číhat predátoři.

Pravidelně doplňujte

Krmítko by mělo mít stříšku, aby byla potrava chráněna před sněhem a deštěm. Krmení je třeba pravidelně doplňovat a krmítko čistit od trusu a slupek.

V mrazech »přitlačte«

Množství potravy přizpůsobte aktuálnímu počasí. Více krmiva podávejte při mrazech a vysoké sněhové pokrývce.

Zapomeňte na zbytky

Na krmítko NIKDY nepatří slaná, kořeněná, přepálená, uzená nebo zkažená jídla z vaší kuchyně. Můžou způsobit těžké zažívací potíže nebo i smrt.

Zkuste vločky nebo rýži

Z kuchyně je možné použít ovesné vločky, strouhanou mrkev, pro kosy a kvíčaly také vařenou rýži či vařené brambory. Nesmí ale být slané.

Semena jsou jistota

Ptákům chutnají jakákoliv semena: proso, konopí, mák, lněné semínko, řepka, pšenice, drcená jádra vlašských a lískových ořechů. Pro zpestření můžete přidat i nakrájená jablka, tvaroh, a samozřejmě neslané a neškvařené sádlo nebo lůj.

Slunečnice dodá energii

Spolehlivým zdrojem energie pro většinu ptáků, kteří běžně navštěvují krmítka, jsou slunečnicová semena. Vrabci nebo hrdličky uvítají i obilná zrna jako oves, proso a pšenici. Strakapoudy, sýkory či brhlíky pohostíte tukovou směsí, kterou můžeme zakoupit v podobě lojových koulí.

Čím rozmanitější potravu v krmítku nabídnete, tím více druhů pak můžeme pozorovat.
Autor: Ivan Berka

Krmítko je zodpovědnost

Umístěním krmítka na svou zahradu, balkon nebo okenní parapet na sebe berete velkou zodpovědnost. Ptáci tvoří tukové zásoby především v druhé části dne. Při rozhodování, kde se před nocí nakrmit, počítají pravděpodobně také s vaším krmítkem, a pokud v něm bude potrava chybět, může být již pozdě shánět ji někde jinde.

Čím je ptačí tělo menší, tím rychleji ztrácí teplo...

Pro přežití mrazivé noci je nutné vytvořit si dostatečné tukové zásoby. Aby získali dostatek potravy, musí např. modřinky jejímu shánění věnovat 85 % dne a takový kos musí nasbírat dvakrát tolik bobulí, kolik sám váží.

Hobby s Markétou Mayerovou: Vyrobte si krmítko pro ptáčky!

Video
Video se připravuje ...

Hobby s Markétou Mayerovou: Vyrobte si krmítko pro ptáčky Blesk pro ženy/ Martin Mol

Fotogalerie
12 fotografií