Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dojemná fotografie z domova seniorů: Babička nemohla usnout, praktikantka Míša ji uspala v náručí

Autor: rc - 
1. února 2021
05:01

Nadační fond Úsměv seniorům zveřejnil fotografii, která vhání slzy do očí. Snímek zachycuje Michaelu Hrazdirovou, která byla v domově na praxi, a babičku trpící nespavostí. Michaela ji proto vzala do náruče a uspala.

Tíživá situace kolem pandemie koronaviru se dotýká všech. Těžce současnou situaci nesou hlavně klienti v domovech seniorů, kteří se museli dlouhodobě vyrovnat se zákazem návštěv svých blízkých.

To dopadlo i na babičku z domova seniorů SenaCura Šanov, která dlouhodobě trpí nespavostí. „Personál si nevěděl rady. Vyřešila to až slečna na praxi,“ popsali situaci zástupci nadačního fondu Úsměv Seniorům na facebooku. Onou slečnou byla praktikantka Míša.

S babičkou si sedla na křeslo, vzala ji do náruče a uspala ji. Fotografie, která dojemný moment zachycuje, nyní chytá za srdce lidi na sociální síti. „Někdy stačí opravdu tak málo! Koloběh života se točí neustále dokola a my můžeme vrátit rodičům a prarodičům to, co nám oni dávali jako malému dítěti,“ doplnil nadační fond v komentáři.

 

marlen52 ( 1. února 2021 17:24 )

ano o takových lidech máte psát a ne o nějaké Natálce která si nechá zvětšit prsa. Míšo jste užasná ať vám takový přístup zůstane a hlavně ať takových lidí je víc.

xoxo ( 1. února 2021 12:38 )

levandulova ( 1. února 2021 10:03 )

Zadna sestra to tam neudela, ty si daj radsi kafe. Jeste ze tam babicka mela praktikantku.

fany22 ( 1. února 2021 09:28 )

Přesně tak. Není co dodat. Snad jen - doufejme, že takových je víc.

PPP150W ( 1. února 2021 09:01 )

Měl jsem otce ve velmi dobrém ústavu pro lidi postižené Alzheimerovou chorobou. Na účet ústavu šel celý jeho důchod, který byl vcelku průměrný. Pečujícímu o pacienta s touto diagnózou dále náleží příspěvek od státu, který je odvislý od závažnosti choroby a nutné péče. Tento příspěvek samozřejmě v případě umístění takové osoby do pečovatelského zařízení, tomuto ústavu náleží. O otce se po celý zbytek jeho života velmi dobře starali a ničím nestrádal. Každý měsíc jsem při návštěvě dostal od účetní ústavu podrobné vyúčtování a obvykle byly nějaké finanční prostředky vráceny na otcův účet. Nikdy se mi nestalo, že by ústav požadoval jakýkoli doplatek za cokoli. Myslím, že je třeba si uvědomit, že staří nemocní lidé mají právo dožít svůj život důstojně a pokud se o ně jejich potomkové z nejrůznějších důvodů nemohou nepřetržitě starat, jsou ústavy dobrým kompromisem, který samozřejmě něco stojí. Ti lidé tam mají častokrát víc, než by si mohli dovolit sami. Mají teplo, pravidelnou stravu, péči a hlavně hygienu, na kterou už ti méně mobilní často rezignují. Mají možnost se stýkat s ostatními a nevypadnou tak ze společenského života. Proto váš příspěvek považuji za nevhodný především vůči té slečně, která si to jistě nezaslouží. Možná jste to tak nemyslel, ale občas je třeba volit vhodná slova.

Zobrazit celou diskusi